Små organisationer som får statliga bidrag

Skriftlig fråga 2017/18:1227 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-25
Överlämnad
2018-04-26
Anmäld
2018-04-27
Svarsdatum
2018-05-02
Sista svarsdatum
2018-05-02
Besvarad
2018-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Både små och stora organisationen får statliga bidrag.

Organisationer med åsikter som inte omfattas av den styrande makten ska givetvis inte diskrimineras när det kommer till olika bidrag. Dock måste alla organisationer följa våra demokratiska och lagliga principer. Själva syftet med bidrag är att stimulera debatt och samtal. Men det händer att organisationens intäkter till 97 procent kommer från staten – vi kan till exempel se att Svensk mat- och miljöinformation fick 250 000 kronor från Konsumentverket. Medlemsavgifterna uppgick samtidigt till 5 770 kronor. Organisationen har nämligen endast 115 medlemmar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Anser statsrådet och regeringen att det är rimligt att en organisation med ca 100 medlemmar får ett så stort statligt anslag?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1227 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2018/

01772

/KO

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1227 av Lars Beckman (M)
Små organisationer som får statliga bidrag

Lars Beckman har frågat mig om jag och regeringen anser att det är rimligt att en organisation med ca 100 medlemmar får ett stort statligt anslag.

Enligt förordningen (2007:954) om statligt stöd till organisationer på konsumentområdet får stöd lämnas till organisationer i syfte att stödja konsumentintresset inom olika verksamhetsområden. Konsumentverket är den myndighet som har till uppgift att fatta beslut om stöd enligt förordningen. Det ankommer alltså på Konsumentverket att hantera frågor om hur bestämmelserna i förordningen ska tillämpas i det enskilda fallet. En organisation som tagit emot stöd ska lämna uppgifter till Konsumentverket som gör det möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten.

Stöd enligt förordningen kan lämnas i form av organisationsstöd, verksamhetsstöd och projektstöd. Stöd får endast lämnas till en nationell organisation som är demokratiskt uppbyggd, partipolitiskt obunden och bedriver verksamhet utan vinstsyfte. För att organisationsstöd ska få lämnas enligt förordningen krävs bl.a. att organisationen är rikstäckande och har minst 1 000 betalande medlemmar. När det gäller verksamhetsstöd – som frågan avser – och projektstöd är medlemsantal varken en förutsättning för att stöd ska lämnas eller en beräkningsgrund för stödets storlek. Det är verksamhetens eller projektets syfte och innehåll som är avgörande vid bedömningen av i vilken utsträckning stöd ska beviljas.

Stockholm den 2 maj 2018

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.