Till innehåll på sidan

Skyndsamma åtgärder mot långa handläggningstider för jordbruksstöd

Skriftlig fråga 2016/17:100 av Eskil Erlandsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-12
Överlämnad
2016-10-13
Anmäld
2016-10-14
Sista svarsdatum
2016-10-19
Svarsdatum
2016-11-01
Besvarad
2016-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Efter att Jordbruksverket bytte it-system har handläggningstiderna för bland annat investeringsstöd ökat kraftigt. Lantbrukare tvingas vänta över ett år på både beslut och utbetalning av investeringsstöd. Konsekvensen blir att lantbrukarna inte kan ta några banklån för att finansiera nya anläggningar. Situationen är ohållbar för Sveriges lantbrukare, som inte kan göra några satsningar eller planera sin verksamhet. På vissa länsstyrelser är i dag handläggningstiden för investeringsstöd så lång som 60 timmar per ansökan. Detta är både orimligt och ineffektivt.

Lantbrukarna går redan på knäna ekonomiskt, och det nya it-systemet gör att utbetalning av stöd fördröjs än mer. Många lantbrukare tvingas också lägga ned sin verksamhet till följd av att de inte kan få ut stöd i tid. Centerpartiet har länge föreslagit regelförenklingar för att minska byråkratin och administrationen inom jordbruket. Nu har myndighetsbelastningen skjutit i höjden efter implementeringen av det nya systemet, då tjänstemännen måste göra om alla ansökningar. Regeringen har trots detta inte vidtagit några åtgärder för att påskynda handläggningen med regelförenklingar.

I stället för att skjuta till nya pengar för att minska handläggningstiderna tar regeringen 240 miljoner från landsbygdsprogrammet. Dessutom går 75 miljoner från landsbygdsprogrammet direkt till att betala av straffavgifter till EU. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte skjuter till nya pengar för att finansiera straffavgifterna. Nu tas i stället pengar som borde ha gått till stöd och ersättningar för att utveckla landsbygden. Men trots att regeringen ökar finansieringen till Jordbruksverket tvingas länsstyrelsen dra ned på sina utgifter, vilket innebär minskade handläggningsresurser på myndigheterna. Detta förkortar inte alls de långa handläggningstiderna.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

Hur kommer statsrådet och regeringen att garantera att de långa handläggningstiderna och väntan på utbetalning skyndsamt minskar för att lantbrukarna snabbt ska få beslut och utbetalningar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:100 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/06363/HL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:100 av Eskil Erlandsson (C) Skyndsamma åtgärder mot långa handläggningstider för jordbrukarstöd

Eskil Erlandsson har frågat mig hur jag och regeringen kommer att garantera att de långa handläggningstiderna och väntan på utbetalning skyndsamt minskar för att lantbrukarna snabbt ska få beslut och utbetalningar.

Jag har stor förståelse för att de långa handläggningstiderna för stöd ur landsbygdsprogrammet skapar irritation hos de stödsökande.

Införandet av den nya och i långa stycken förändrade jordbrukspolitiken har inneburit en enorm påfrestning på administrationen både hos Jordbruksverket och också länsstyrelserna. Stora insatser har gjorts och görs för att komma tillrätta med eftersläpningen i handläggningen. Samtidigt är det viktigt att handläggningen utförs och beslut fattas på korrekt grund för att inte riskera att enskilda stödsökare drabbas av återkrav och Sverige av sanktioner för en felaktig hantering av stöden.

För att förbättra situationen och därmed korta handläggningstiderna har regeringen i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att Jordbruksverkets förvaltningsanslag ökas med 60 miljoner kronor per år 2017– 2020 för att stärka de administrativa resurserna. Detta kommer de stödsökande till del genom att det skapar förutsättning för en effektivare handläggning hos myndigheten.

Stockholm den 1 november 2016

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.