Skyddsrum

Skriftlig fråga 2015/16:1306 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-31
Överlämnad
2016-05-31
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Sverige finns det ca 65 000 skyddsrum. Dessa är en viktig och grundläggande del i civilförsvaret. När ett skyddsrum är byggt överlåts det på fastighetsägaren att förvalta och vårda det. Fastighetsägaren får, så länge det inte påverkar skyddsrummets funktion eller förhindrar iordningsställande, använda det i fredstid till i princip vad som helst.

För att säkerställa skyddsrummens kvalitet och användbarhet genomförs kontroller av skyddsrummen av staten. Den normgivande och övervakande myndigheten är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Med den nuvarande takten beräknas det dock ta minst 65 år innan MSB har kontrollerat alla skyddsrum. Myndigheten behöver tydliga direktiv om att prioritera kontrollen av skyddsrummen. För att klara av denna uppgift behövs nödvändiga resurser. I dag har MSB ca 14 miljoner kronor till sitt förfogande. Pengar som förutom skyddsrumskontroller även ska täcka bland annat upprätthållande av ett skyddsrumsregister, forskning, administration och informationsverksamhet.

Med anledning av det ovannämnda är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att Sveriges 65 000 skyddsrum kan kontrolleras mer regelbundet, och hur ämnar statsrådet säkerställa att MSB får de direktiv och resurser myndigheten behöver?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1306 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/04252/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1306 av Anders Hansson (M) Skyddsrum

Anders Hansson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att säkerställa att Sveriges skyddsrum kan kontrolleras mer regelbundet och hur jag ämnar säkerställa att MSB får de direktiv och resurser myndigheten behöver.

I ljuset av det försämrade omvärldsläget och den ökade osäkerheten i närområdet har det varit angeläget att få till stånd en modern och sammanhållen totalförsvarsplanering. Planeringen för totalförsvaret inklusive det civila försvaret har därför återupptagits. Den ska genomföras utifrån en helhetssyn som omfattar såväl fredstida krissituationer som höjd beredskap. Detta är ett långsiktigt arbete som syftar till att bygga upp den särskilda förmåga som kan behövas inför och vid höjd beredskap. I planeringen för det civila försvaret ingår uppgiften att vidta åtgärder för att värna civilbefolkningen och stärka befolkningsskyddet. Frågan om tillgång till ändamålsenliga skyddsrum är en del i detta planeringsarbete.

Med utgångspunkt i den försvarspolitiska inriktningspropositionen (prop. 2014/15:109) beslutade regeringen den 10 december 2015 om uppdrag och anvisningar för myndigheter i totalförsvaret. Enligt besluten ska alla myndigheter som har ett särskilt ansvar inför och vid höjd beredskap återuppta planeringen för höjd beredskap samtidigt som Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska redovisa ett förslag till en grundsyn för totalförsvarsplanering. Regeringens beslut är en tydlig signal om att berörda myndigheter ska vidta nödvändiga åtgärder för att utveckla och stärka det civila försvaret. En första redovisning av hur arbetet fortskrider och vilka resultat som har uppnåtts ska myndigheterna lämna till Regeringskansliet senast den 10 juni 2016.

Regeringen kommer att analysera de inkomna rapporterna och bedöma om det kan behövas mer preciserade anvisningar för den fortsatta planeringen för det civila försvaret.

Stockholm den 8 juni 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.