Till innehåll på sidan

Skyddsavstånd mellan hästhållning och boende

Skriftlig fråga 2005/06:1021 av Hagberg, Michael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-16
Anmäld
2006-02-16
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 2005/06:1021 av Michael Hagberg (s) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Skyddsavstånd mellan hästhållning och boende

Hästen är en viktig del i många jordbruksföretag och en växande gren i småföretagande på landsbygden. I dag finns det närmare 300 000 hästar i Sverige. Hästsektorn är en expansiv näring som omsätter ca 20 miljarder varje år. Ungefär 85 % av de 500 000 svenskar som utövar ridsport är kvinnor eller flickor. Mot den bakgrunden är regeringens satsning med 15 miljoner kronor på hästnäringen att betrakta som en viktig jämställdhetsåtgärd. I takt med att hästintresset ökar har också efterfrågan på ett hästnära boende stigit. Det kan gälla familjer som vill flytta till en ”hästgård” eller boende inom tätorter som önskar närhet till hästar. På grund av det skyddsavstånd som bör hållas mellan hästar och bostadsbebyggelse kan en intressekonflikt uppstå mellan hästhållning och bostadsutbyggnad. Hästen är ett positivt inslag i miljön, men samtidigt måste den hästallergiskes hälsa tillgodoses. De rekommendationer för skyddsavstånd mellan hästhållning och boende som Socialstyrelsen, Boverket med flera har utarbetat är generellt stora. Det kan handla om ett rekommenderat skyddsavstånd på 500 meter, vilket jag anser vara orimligt stort. Därtill kan rättsläget för vilket skyddsavstånd som gäller vara oklart. Min uppfattning är att vi behöver tydliga regler om vilket skyddsavstånd som gäller mellan hästhållning och boende. Reglerna för skyddsavståndet bör också utformas på ett sådant sätt att de stimulerar en fortsatt utveckling av hästsektorn i Sverige.

Med anledning av ovan nämnda information vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att reglerna för skyddsavståndet mellan hästhållning och boende inte ska riskera att hämma hästsektorns utveckling i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1021 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:1021 om skyddsavstånd mellan hästhållning och boende

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Michael Hagberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att reglerna för skyddsavståndet mellan hästhållning och boende inte riskerar att hämma hästsektorns utveckling i Sverige.

Låt mig börja med att framhålla att det i dag inte finns några definitiva regler för hur stort avståndet ska vara mellan bostadsbebyggelse och en hästanläggning. Boverket gav emellertid under 1995 ut skriften Bättre plats för arbete. I denna presenterar Boverket, Naturvårdsverket, Räddningsverket och Socialstyrelsen en gemensam syn på miljö, hälsa och säkerhet i arbetsplatsplanering. I skriften redovisas bland annat ett riktvärde för skyddsavstånd till en ridanläggning på 500 meter. Detta skyddsavstånd har därigenom i många sammanhang kommit att betraktas som det minsta avstånd mellan bostäder och hästanläggningar som bör godtas vid lokalisering av ny bostadsbebyggelse alternativt lokalisering av en ny hästanläggning.

Det bör dock framhållas att Boverkets skrift är utformad som ”allmänna råd” vilket innebär att riktvärdena inte är rättsligt bindande. De anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende. I skriften poängteras också betydelsen av att göra miljökonsekvensbeskrivningar och riskanalyser för bedömning av vilka skyddsavstånd som bör tillämpas i de enskilda fallen. De bedömningar som då bör ske måste självfallet grunda sig på uppgifter om bland annat hästanläggningens storlek, områdets topografiska och meteorologiska förhållanden samt de terrängtyper och vegetationsförhållanden som råder inom området. Det ankommer i första hand på landets kommuner att i samband med planläggning och bygglovsprövning göra de avvägningar mellan olika faktorer och intressen som finns representerade i det enskilda fallet.

Jag har tidigare blivit uppmärksammad på den frågeställning som Michael Hagberg nu tar upp. Jag har då bland annat refererat till att Boverket enligt verkets instruktion har att meddela föreskrifter samt att ha uppsikt och tillsyn inom sitt verksamhetsområde. Verket ska vidare följa utvecklingen av lagar och förordningar, utvärdera effekterna av tillämpningen och lämna förslag till regeringen om de åtgärder som behövs för att syftet med reglerna ska nås. I verkets uppgift ingår även att bygga upp och sprida kunskap inom verksamhetsområdet.

Jag har också konstaterat att verket initierat ett arbete som syftar till att förbättra kunskapsläget och uppnå en relevant och över landet mera enhetlig tillämpning i fråga om i olika situationer erforderliga skyddsavstånd mellan stall (hästar) och bostadsbebyggelse. Detta arbete bedrivs nu med medverkan från bland annat Statens jordbruksverk och Socialstyrelsen. Även andra intressenter har bjudits in för att delta i arbetet.

Eftersom Boverket nu bedriver ett utvecklingsarbete inom det område som Michael Hagberg tagit upp i sin fråga och därvid inlett ett samarbete med både myndigheter, forskningsinstitutioner och andra intressenter anser jag att det finns skäl att avvakta resultatet av detta arbete innan jag tar ställning till några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.