Skyddet av fiskefria området i Kattegatt

Skriftlig fråga 2015/16:1399 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-22
Överlämnad
2016-06-23
Anmäld
2016-06-27
Svarsdatum
2016-06-29
Sista svarsdatum
2016-06-29
Besvarad
2016-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har i juni presenterat Handlingsplan för marint områdesskydd. I januari redovisades den fördjupade analysen över marint områdesskydd, vilket var den första delen av regeringsuppdraget med anledning av marint områdesskydd.

I rapporterna konstateras att arbetet med marint områdesskydd går långsamt, men att det finns goda möjligheter att nå arealmålet om 10 procents skydd av havsmiljö till 2020. Enligt myndigheten krävs det dock ett förstärkt och utvidgat skydd för att områdesskyddet ska bli ekologiskt representativt, sammanhängande och funktionellt enligt etappmålet. För att åtgärda detta föreslår HaV ett antal åtgärder. Bland annat lyfter man fram betydelsen av att det fiskefria området i Kattegatt skyddas. HaV har för närvarande ett uppdrag från regeringen att se över bevarandevärdena i Kattegatt: uppdraget ska redovisas senast 31 oktober i år.

I dag förs diskussioner mellan Sverige och Danmark om att åter öppna området för fiske, vilket skulle riskera att de unika havsbottenmiljöerna går förlorade. Havs- och vattenmyndigheten anser att inga beslut om ett eventuellt öppnande av området för fiske bör fattas innan en ändamålsenlig avgränsning av ett marint skyddat område med tillhörande lämpliga bevarandeåtgärder finns på plats i Kattegatt. Framtiden för det fiskefria området i Kattegatt bör alltså inte avgöras förrän redovisningen av regeringsuppdraget om bevarandevärdena i Kattegatt levererats.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Avser ministern att följa Havs- och vattenmyndighetens rekommendation att inga beslut om ett eventuellt öppnande av området för fiske bör fattas innan en ändamålsenlig avgränsning av ett marint skyddat område med tillhörande lämpliga bevarandeåtgärder finns på plats i Kattegatt?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1399 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2016/01740/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1399 av Jens Holm (V) Skyddet av fiskefria området i Kattegatt

Jens Holm har frågat mig om jag avser att följa Havs- och vattenmyndig-hetens rekommendation att inte fatta beslut om ett eventuellt öppnande av det fiskefria området för fiske innan en ändamålsenlig avgränsning av ett marint skyddat område med tillhörande lämpliga bevarandeåtgärder finns på plats i Kattegatt.

Jag kan försäkra Jens Holm om att skydd av marina områden är högt prioriterad av regeringen. Det är även bakgrunden till att regeringen la ett uppdrag på Havs- och vattenmyndigheten att ta fram en handlings-plan för marint områdesskydd. Det var detta uppdrag som myndigheten redovisade den 17 juni. Handlingsplanen kommer att vara ett viktigt verktyg i myndigheternas arbete med att nå etappmålet om 10 procent marint områdesskydd till 2020. Rekommendationen att inte avgöra fram-tiden för det fiskefria området i Kattegatt förrän redovisningen av reger-ingsuppdraget om bevarandevärden levererats, är ett av många förslag och rekommendationer i handlingsplanen.

Regeringen har även lagt ett uppdrag på Havs- och vattenmyndigheten med syfte att få en analys om områden med mjukbotten i Kattegatt inne-håller livsmiljöer eller arter som möter kriterierna i Ospars eller Helcoms listor över hotade eller minskande arter och habitat, och om så är fallet värdera om bevarandevärdena är sådana att områdena är lämpliga att rapportera som Marine Protected Areas (MPA) till konventionerna. Detta uppdrag levereras senast sista oktober.

Regeringen arbetar aktivt i Kattegatt med att både skydda områden med höga bevarandevärden samt säkerställa förbättrade regleringar till skydd för torsken. Torskbeståndet i Kattegatt befinner sig fortfarande utanför säkra biologiska gränser och det nuvarande torskfredningsområdet har visat sig inte fylla sin funktion att skydda torsken. Därför krävs andra, mer effektiva åtgärder. Åtgärder för att skydda torskbeståndet och mins-ka utkasten brådskar, inte minst för att uppnå målen om maximalt håll-bart uttag och utkastförbudet i den gemensamma fiskeripolitiken. För-handlingarna om reviderade regleringar för torsken ligger på statsrådet Buchts ansvar men jag kan försäkra Jens Holm att vi arbetar gemensamt för att utveckla bästa möjliga lösning både för att skydda mjukbottnar i Kattegatt och skydda det hotade torskbeståndet.

Den nuvarande fiskeregleringen för att skydda torsken finns i nationell svensk och dansk lagstiftning, vilket medför att Sverige inte ensidigt kan fatta beslut om fiskeregleringen i området. För att nå hållbara lösningar för att både skydda torsken och bottenhabitaten krävs därför att Sverige kommer överens med Danmark, som har fiskerättigheter i området. Detta är dock två juridiskt separata processer och därför hanteras de båda frågorna separat i förhandlingarna med Danmark. I praktiken inne-bär det att Sveriges regering arbetar i två parallella spår för att utveckla skyddet och förbättra miljötillståndet för torskbeståndet och mjukbott-nar i Kattegatt.

Stockholm den 29 juni 2016

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.