skolskjuts vid gemensam vårdnad

Skriftlig fråga 2000/01:827 av Andersson, Yvonne (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-02
Anmäld
2001-03-06
Besvarad
2001-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga 2000/01:827

av Yvonne Andersson (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om skolskjuts vid gemensam vårdnad

Riksdagen har fattat beslut om att det ska ses som normalt att föräldrar har gemensam vårdnad om sina barn efter en separation. Detta förekommer ofta, men ställer till en rad problem för det enskilda barnet och dess föräldrar.

I flera kommuner i landet får ett barn skolskjuts enbart till det hem där barnet är folkbokfört.

Avser skolministern vidta några åtgärder för att komma till rätta med ovanstående problem?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:827 besvarad av

den 13 mars

Svar på fråga 2000/01:827 om skolskjuts vid gemensam vårdnad

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Yvonne Andersson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förstärka rätten till skolskjuts för de barn som bor växelvis hos olika vårdnadshavare.

Skolskjutsarna för barn i grundskolan är reglerade i skollagen (1985:1100). Enligt 4 kap. 7 § är hemkommunen skyldig att sörja för att det för eleverna i grundskolan anordnas kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållandena, funktionshinder hos en elev eller någon annan särskild omständighet. Hemkommunen är dock enligt lagen inte skyldig att betala för skolskjuts om eleverna väljer att gå i en annan grundskola än den som kommunen anvisat.

Lagstiftningen innebär att kommunerna inte har skyldighet att anordna skolskjuts t.ex. för de elever som väljer att gå i fristående skolor. Kommunerna har inte heller skyldighet att anordna skolskjuts i de fall eleverna fullgör skolplikten i en skola i en annan kommun än hemkommunen, om inte särskilda skäl föreligger enligt 4 kap. 8 § skollagen. I dessa fall ligger ansvaret för transporter till och från skolan på föräldrarna.

I praxis har det ansetts föreligga en skyldighet för kommunen att erbjuda skolskjuts för elever som bor växelvis hos respektive föräldrar från den adress på vilken eleven är folkbokförd, förutsatt att lagens krav är uppfyllda. Jag har förståelse för att möjligheten till växelvis boende skulle underlättas av en utvidgad skyldighet att erbjuda skolskjutsar från båda föräldrarnas hem. En utökad skyldighet skulle dock kunna medföra stora ekonomiska konsekvenser för en enskild kommun med gles bebyggelsestruktur. Med hänsyn till att 1999 års skollagskommitté har i uppdrag att lämna förslag som rör bl.a. elevernas rättigheter finner jag inte anledning att kommentera frågan ytterligare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.