Skogsägares rätt

Skriftlig fråga 2017/18:1425 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-01
Överlämnad
2018-06-04
Anmäld
2018-06-05
Sista svarsdatum
2018-06-13
Svarsdatum
2018-06-21
Besvarad
2018-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Alltför ofta försvåras avverkning av skog med hänvisning till artskyddsförordningen och nej till avverkning på grund av att skogen är fjällnära. Förbuden mot avverkning av skog har ökat med 142 procent på fyra år, enligt Skogsstyrelsens egen statistik.

Skogsstyrelsens inventering av nyckelbiotoper innebär inget avverkningsförbud per automatik men inget certifierat sågverk köper sådant virke. Därmed innebär det i praktiken ett avverkningsstopp och att skogsägaren riskerar ekonomiska förluster.

I de fall där skogsägaren ges nej på avverkningsanmälan med hänvisning till artskyddsförordnigen så ges ingen direkt rätt till ersättning för skogsägaren. När det gäller avslag på tillståndsansökan som krävs för att avverka fjällnära skog så måste skogsägaren stämma staten för att få ersättning. 

Det är viktigt att landsbygden inte blir ett musealt besöksområde utan får vara den produktiva tillväxtareal som gjort landsbygden så pass omtyckt. Det krävs långsiktiga spelregler för Sveriges skogsägare där äganderätten värnas. Den svenska skogen är viktig för sysselsättningen på landsbygden, den står för stora delar av Sveriges nettoexport och den bidrar till omställningen till en biobaserad ekonomi.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra skogsägares möjligheter att nyttja sin egen skog?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1425 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/03457/SK

N2018/03529/SK

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1424 Äganderätten av skogen och 2017/18:1425 Skogsägares rätt av Christian Holm Barenfeld (M)

Christian Holm Barenfeld har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta med anledning av Skogsstyrelsens statistik som visar att antalet förbud mot avverkning har ökat med 142 procent under fyra år. Christian Holm Barenfeld har även frågat miljöminister Karolina Skog vilka åtgärder hon avser att vidta för att förbättra skogsägares möjligheter att nyttja sin egen skog. Den senare frågan är överlämnad till mig.

Jag vill inleda med att Skogsstyrelsen är förvaltningsmyndighet för frågor om skogsbruket och har till uppgift att verka för att landets skogar sköts på ett sådant sätt att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan uppnås. Skogsstyrelsen har bl.a. i uppgift att utöva tillsyn över att lagstiftning, där Skogsstyrelsen har angetts som tillsynsmyndighet, följs. Miljötillsyn är ett viktigt verktyg för att nå de nationella miljömålen

Äganderätten är grundlagsskyddad och inte ifrågasatt av regeringen. Hälften av landets skogar ägs och brukas idag av enskilda privata skogsägare och skogsägarna är således mycket viktiga för förvaltningen av Sveriges skogar. Frihet under ansvar innebär att den enskildes äganderätt till sin skog ska värnas samtidigt som skogsägaren har en betydelsefull del i det gemensamma ansvaret att förvalta skogsresursens alla värden. Detta ska ske på ett långsiktigt hållbart sätt i enlighet med ekosystemansatsen och de krav som följer av den miniminivå som lagstiftningen utgör. Skogspolitikens två jämställda mål och det delade ansvaret mellan samhället och skogsägarna, kräver en tydlighet och långsiktighet beträffande äganderätten.

Regeringen har inte genomfört några ändringar i lagar eller förordningar som försvagar äganderätten eller försämrar ersättningsmöjligheterna inom skogsbruket.

Skogsstyrelsen har signalerat till regeringen att befintlig lagstiftning vad gäller rätten till ersättning vid nekat tillstånd till avverkning i fjällnära skog är otydlig. Det är regeringens ansvar att säkerställa att lagstiftningen ger tydliga spelregler för alla inblandade. Regeringen är beredd att göra en översyn av vilka åtgärder som kan vidtas för att åstadkomma en ökad tydlighet. Frågan prövas under 2018 i mark- och miljödomstol och regeringen avvaktar den pågående processen.

Artskyddsförordningen (2007:845) innehåller såväl bestämmelser som genomför EU:s naturvårdsdirektiv (fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet) som rent nationella bestämmelser. Sverige är som EU-medlem så klart angeläget att följa de regler som EU-länderna gemensamt har beslutat om. Syftet med naturvårdsdirektiven är framför allt att skapa möjligheter för arter och livsmiljöer att uppnå och behålla en gynnsam bevarandestatus samt att undvika att åtgärder och verksamheter riskerar att försämra denna status. Regeringen anser att riktlinjerna för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket, som Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket beslutat om, är ett viktigt steg i arbetet för att skydda fridlysta arter i skogen och skapa tydlighet i tillämpningen.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har pekat på behovet att se över artskyddsförordningen för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker (M2016/01731/Nm). Det pågår nu ett flertal juridiska processer där det har visat sig att det råder oklarheter om hur artskyddsförordningen ska tillämpas. Detta är olyckligt, både för skyddet av biologisk mångfald och för tydligheten gentemot skogsägarna. Regelverket ska bidra till att effektivt skydda hotade arter och samtidigt vara tydligt gentemot skogsägarna om när man har rätt till ersättning och när man inte har det. Regeringens besked är därför att vi behöver se över rådande regelverket för att skapa klarhet och förutsägbarhet kring vad som gäller för både skogsägare och miljöintressen.

Den grundlagsskyddade äganderätten ska respekteras och det är den enskilde skogsägaren som tar beslut om hur skogen ska brukas inom ramen för gällande lagstiftning. Skogspolitiken ska vara förutsägbar och bedrivas så att det lönar sig för den enskilde skogsägaren att sköta sin skog så att skogens olika värden kan utvecklas och tas tillvara på bästa möjliga sätt.

Den markägare som sköter sin skog på ett sätt som är bra för hotade arter ska kunna kombinera det med god ekonomi för sin näringsverksamhet.

Jag är angelägen om att vi har tydliga regler kring ersättning som beaktar äganderätten och är ändamålsenliga för såväl miljö som produktion. Utgångspunkten är att när staten skyddar värdefulla naturområden kan enskilda ersättas inom ramen för gällande lagstiftning.

Stockholm den 20 juni 2018

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.