Till innehåll på sidan

Skatterabatt för forskning och utveckling i företag

Skriftlig fråga 2009/10:396 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-01-13
Anmäld
2010-01-18
Besvarad
2010-01-20
Svar anmält
2010-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 januari

Fråga

2009/10:396 Skatterabatt för forskning och utveckling i företag

av Hans Backman (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Jag anser att de statliga forskningspengarna behöver kompletteras med en särskild skatterabatt för forskning och utveckling i företag. Detta finns i någon form i de flesta länder som Sverige konkurrerar med om lokalisering av kunskapsintensiva verksamheter. En FoU-rabatt är mycket viktig som komplement till andra villkor under den tid en produkt utvecklas och kommersialiseras. Rabatten kan utformas med ett tak per företag så att det främst blir nya och mindre verksamheter som drar nytta.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om näringsministern avser att ta initiativ till att komplettera de statliga forskningspengarna genom att införa en särskild skatterabatt för forskning och utveckling i företag.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:396 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 20 januari

Svar på fråga

2009/10:396 Skatterabatt för forskning och utveckling i företag

Finansminister Anders Borg

Hans Backman har frågat näringsministern om hon avser att ta initiativ till att komplettera de statliga forskningspengarna genom att införa en särskild skatterabatt för forskning och utveckling i företag.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har förmånliga regler om avdrag för utgifter för forskning och utveckling. Dessa innebär att utgifter för forskning och utveckling som har eller kan antas få betydelse för näringsverksamheten ska dras av. Även utgifter för att få information om sådan forskning och utveckling ska dras av. Det räcker med att företaget har ett rimligt intresse av forsknings- eller utvecklingsarbetet i näringsverksamheten. Avdragsrätten är således vidare än vad som gäller generellt för kostnader i näringsverksamhet. Utgifter för forskning och utveckling i Sverige utgör i dagsläget en hög andel av bnp vid en internationell jämförelse. För närvarande är det inte aktuellt att ändra gällande skatteregler för forskning och utveckling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.