Till innehåll på sidan

Skattebefrielse för funktionshindrades extrakostnader för bil

Skriftlig fråga 2015/16:337 av Catharina Bråkenhielm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-17
Överlämnad
2015-11-18
Anmäld
2015-11-19
Svarsdatum
2015-11-25
Sista svarsdatum
2015-11-25
Besvarad
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När man är funktionsnedsatt med ett rörelsehinder som gör att man är totalt beroende av elrullstol eller permobil uppstår ett problem när man vill bege sig utomhus och ta sig till andra platser: besöka aktiviteter, affärer, vänner med mera. Det är helt enkelt svårt att transportera sig själv och en elrullstol i en vanlig bil.

Man måste då införskaffa en mycket större bil än man i vanliga fall skulle ha haft, för att elrullstolen eller permobilen ska kunna få plats – en bil som ofta är dyrare i inköp och som dessutom ofta belastas med en mycket högre skatt än den bil man normalt sett skulle ha ägt. Många rörelsehindrade har svårt att klara av det ekonomiskt. Till saken hör också att möjligheten att få bilstöd upphör i och med det att man fyller 65 år.

I Finland är frågan löst på det sättet att man har kopplat detta till handikapptillståndet; om man har beviljats ett sådant är man i Finland befriad från bilskatt.

I Sverige har vi inget sådant regelverk gällande bilskatt för rörelsehindrade personers bilar. Däremot kan funktionshindrade i Sverige med parkeringstillstånd för rörelsehindrade ansöka om befrielse från trängselskatt hos Skatteverket.

Att som funktionshindrad behöva betala mycket högre bilskatt för att man av utrymmesskäl måste ha en mycket större bil än andra är inte rättvist.

Eftersom det redan finns en form av befrielse som bygger på parkeringstillståndet torde det finnas goda förutsättningar att lösa även frågan om bilskatt för funktionshindrade rent tekniskt. Min fråga är:

 

Har finansministern och regeringen några tankar på och/eller förslag på att göra en översyn av skattebefrielse av det här slaget?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:337 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2015/05256/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:337 av Catharina Bråkenhielm (S) Skattebefrielse för funktionshindrades extrakostnader för bil

Catharina Bråkenhielm har frågat mig om jag har några tankar på och/eller förslag på att göra en översyn av skattebefrielse för funktionshindrades extrakostnader för bil. I frågan uppger Catharina Bråkenhielm bl.a. att en funktionshindrad kan behöva införskaffa en större bil, som ofta är dyrare i inköp och som dessutom ofta belastas med en mycket högre skatt, än den bil man normalt sett skulle ha ägt.

Före den 1 oktober 1988 kunde statligt bilstöd utgå i form av dels ett arbetsmarknadsanknutet bilstöd, dels vissa skatteanknutna bilstödsförmåner. Det arbetsmarknadsanknutna bilstödet administrerades av Arbetsmarknadsverket. De skatteanknutna bilstödsförmånerna handlades av skattemyndigheterna och omfattade bl.a. bensinskatteavdrag och befrielse från vägtrafikskatt. Grundförutsättningen för båda stödformerna var att personen med funktionsnedsättning var beroende av bil för att kunna förvärvsarbeta eller genomgå utbildning. Bilstödet kritiserades bl.a. för den begränsning av den bidragsberättigade personkretsen som kravet på arbetsmarknadsanknytning medförde, att bidrag och inkomstgränser var alltför låga samt att stöden lämnades i flera former och av olika myndigheter. Det var således svårt att överblicka för den enskilde.

Den 1 oktober 1988 infördes ett förbättrat bilstöd till personer med funktionsnedsättning. Bilstödet utvidgades till att omfatta fler än tidigare och det innebar att bilens funktion som ett viktigt förflyttningshjälpmedel kom till klart uttryck. Det statliga bilstödet kom att lämnas i form av grundbidrag, anskaffningsbidrag och anpassningsbidrag. Grundavdraget ersatte bl.a. de dåvarande skatteanknutna bilstödsförmånerna, dvs. bl.a. bensinskatteavdraget och befrielse från vägtrafikskatt. Beträffande de två nämnda skatteanknutna bilstödsförmånerna avskaffades de successivt under en sjuårsperiod.

Dagens bilstöd, som är skattefritt, utgörs alltjämt av grundbidrag, anskaffningsbidrag och anpassningsbidrag, där grundbidraget kan betalas ut med högst 60 000 kr. Med hänvisning till det bilstöd som en person med funktionsnedsättning kan erhålla har jag för närvarande inte några planer på att ta initiativ till en översyn i fråga om fordonsskatten i detta avseende.

Stockholm den 25 november 2015

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.