Till innehåll på sidan

Sjuka människors rätt till ersättning inom sjukförsäkringen

Skriftlig fråga 2005/06:1139 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-03
Anmäld
2006-03-06
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 mars

Fråga 2005/06:1139 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Sjuka människors rätt till ersättning inom sjukförsäkringen

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans presenterat en gemensam avsiktsförklaring med titeln Ett hälsosammare arbetsliv. I denna redovisades bland annat behovet av en mer kvalitetssäkrad och rättssäker sjukskrivningsprocess. Regeringen har därefter, i samarbete med Vänsterpartiet, gett Socialstyrelsen och Försäkringskassan i uppdrag att arbeta vidare med frågan. I detta uppdrag poängterades särskilt att den som blir sjuk ska kunna lita på att få ekonomiskt stöd från försäkringen samt ett bra stöd för att kunna återgå i arbete. I dag finns alltfler tecken på att Försäkringskassan tillämpar lagstiftningen alltför restriktivt och att stödet uteblir. Av dem som nekades ersättning under 2005 överklagade 20 % till länsrätterna som i sin tur ändrade kassans beslut i en så hög andel som över 20 % av fallen. Av dem som inte överklagade är det rimligt att anta att många inte ansåg sig ha resurser att klara av en överklagningsprocess. Avsikten med våra gemensamma åtaganden är att bättre ta till vara människors resurser @ inte att utförsäkra och överföra dem till andra försörjningssystem. Det var inte genom en hårdare tillämpning av försäkringen utan genom att sätta individen i centrum som vi skulle få ner kostnaderna för sjukförsäkringen och människor tillbaka till arbete.

Min fråga till statsrådet Hans Karlsson är:

Vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att människor som behandlande läkare anser vara sjuka ska befinna sig i rätt ersättningssystem?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1139 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1139 om sjuka människors rätt till ersättning inom sjukförsäkringen

Statsrådet Hans Karlsson

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att människor som behandlande läkare anser vara sjuka ska befinna sig i rätt ersättningssystem.

Jag har i ett tidigare frågesvar till Ulla Hoffmann (fråga 2005/06:1081) besvarat frågan om vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att minska enskildas utsatthet vid dåligt skrivna sjukintyg eller utvidgade sjukintyg.

Vidare har jag i en interpellationsdebatt den 7 mars i år (interpellation 2005/06:242) debatterat frågan om hur jag kan verka för en skärpning av rutinerna för sjukskrivning som samtidigt förstärker rättssäkerheten och garanterar patienternas rätt till en bra behandling och effektiv rehabilitering.

Försäkringskassan har till uppgift att bedöma och fatta beslut om rätt till ersättning från sjukförsäkringen. På vilket sätt Försäkringskassans utredningar ska ske regleras främst i förvaltningslagen, vilken framför allt är avsedd att garantera medborgarnas rättssäkerhet när de har att göra med en förvaltningsmyndighet. Meningen med förvaltningslagens regler om hur ett ärende ska handläggas är att ge ett så korrekt underlag som möjligt för besluten och att besluten på det sättet blir riktiga.

Ett beslut som går den försäkrade emot ska enligt förvaltningslagens regler även motiveras. Om han eller hon anser att beslutet är felaktigt ska beslutet på begäran av den enskilde omprövas av Försäkringskassan. Anser man fortfarande att beslutet är felaktigt efter omprövning kan beslutet överklagas till förvaltningsdomstol. Ett beslut som fattats av en socialförsäkringsnämnd kan överklagas direkt utan föregående omprövning. Brister i handläggningen kan även anmälas till Justitieombudsmannen. Skadeståndsanspråk mot Försäkringskassan hanteras av Justitiekanslern.

Utöver de grundläggande skyldigheter som Försäkringskassan har enligt förvaltningslagen att utreda ärenden på ett korrekt sätt har regeringen tillsammans med samarbetspartierna vidtagit en rad åtgärder för att stärka den enskildes roll i sjukskrivningsprocessen, bland annat införandet av avstämningsmöten där förutom den försäkrade och Försäkringskassan även arbetsgivaren, den behandlande läkaren, arbetsförmedlingen och den försäkrades fackliga ombud kan medverka.

Jag vill avslutningsvis betona att regeringen anser det mycket viktigt att de utredningar som Försäkringskassan gör ges den omfattning som behövs för att det därefter ska kunna fattas ett sakligt riktigt beslut i ärenden. Jag utgår i detta sammanhang ifrån att Försäkringskassans beslut grundar sig på en korrekt och professionell handläggning samt att det regelsystem som riksdagen har bestämt följs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.