SJ:s biljettpolicy

Skriftlig fråga 2011/12:757 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-09-07
Anmäld
2012-09-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-10-02
Besvarad
2012-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 september

Fråga

2011/12:757 SJ:s biljettpolicy

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

SJ upphör med sin biljettförsäljning ombord den 15 november. Den som är utan biljett kommer då att få betala 1 900 kronor på SJ Snabbtåg och 1 200 på SJ Intercity och SJ Regional. Fackliga företrädare har framfört att SJ:s personal kan få många otrevliga diskussioner, och även om SJ-ledningen menar att regelverket ska tillämpas med förnuft så inbjuder man till onödiga konfrontationer.

Självklart ska man ha biljett, men det är ju inte svårt att räkna upp en rad tillfällen då även helt vanliga resenärer, utan ambition att ”tjuvåka”, kan råka illa ut. Folk tappar eller glömmer biljetter och kort, sms-biljetten har inte sparats på rätt sätt, man har missat rätt datum för när pendlarkortet gått ut eller en resande hoppar på i desperation av någon orsak som gör att han/hon inte kan vänta ett antal timmar till nästa avgång – det kan också vara sista avgången från orten. Vidare undrar man hur SJ tänker hantera barn och unga. Företaget borde fundera utifrån sin föga smickrande avkastning av en somalisk flicka för ett år sedan. Vi har också en växande grupp äldre som åker sällan, är ovana vid tidens nya biljettformer och som kan vara förvirrade och ”glömska”. Hasse Alfredsons gamla sketch om den gamle mannen som inte har ”biletten” riskerar att bli verklighet.

SJ tar i dag ut ett rejält extrabelopp vid köp av biljett ombord. Det bör också noteras att andra tågföretag säljer biljetter ombord och att det då är billigare än att köpa dem på stationerna, där det är SJ:s resebutiker som gäller. Straffavgiftens nivå förefaller också hutlös.

Avser statsrådet att ta initiativ till en diskussion med reseföretagen om en vettig konsumentpolicy i fråga om biljettförsäljning och straffavgifter?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:757 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 2 oktober

Svar på frågorna

2011/12:757 SJ:s biljettpolicy

2011/12:758 Reseföretag och konsumentmakt

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Hans Olsson har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att stärka konsumentmakten samt pröva reseanordnarnas verksamhet ur barnens och de äldres perspektiv (2011/12:758).

Hans Olsson har därutöver frågat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om hon avser att ta initiativ till en diskussion med reseföretagen om en vettig konsumentpolicy i fråga om biljettförsäljning och straffavgifter (2011/12:757). Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara även denna fråga. Jag väljer att besvara frågorna gemensamt.

Hans Olsson berör i båda frågorna att SJ AB har beslutat att från och med den 15 november i år upphöra med biljettförsäljning ombord på tågen samt att den som saknar biljett ska betala en avgift på 1 900 kronor för SJ Snabbtåg och 1 200 kronor för övriga tåg.

Tillgången till biljetter regleras i en EU-förordning om rättigheter och skyldigheter för tågpassagerare (EG nr 1371/2007). Enligt förordningen har ett järnvägsföretag möjlighet att underlåta att erbjuda biljetter ombord på tågen under förutsättning att företaget kan åberopa vissa i förordningen angivna skäl, exempelvis skäliga kommersiella grunder.

Den avgift som avses regleras i lagen (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik. Av lagen framgår att tilläggsavgiften ska bestämmas till ett belopp som är skäligt med hänsyn till trafikutövarens kostnader för biljettkontrollen och biljettpriset. Det är Transportstyrelsen som efter ansökan prövar fastställandet av tilläggsavgift. I lagen anges vidare att tilläggsavgift inte får tas ut om avsaknaden av giltig biljett får anses vara ursäktlig med hänsyn till den resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet.

Hans Olsson berör i sammanhanget även resenärernas rättigheter när ett tåg är försenat. EU-förordningen om rättigheter och skyldigheter för tågpassagerare reglerar även resenärers rättigheter till ersättning vid försenade eller inställda tåg. Om en tågresa ställs in eller försenas med mer än en timme har resenären rätt att välja mellan att få tillbaka hela biljettpriset eller att boka om biljetten. Resenären har även rätt till ersättning.

Konsumentverket utövar tillsyn över bestämmelserna som rör tågpassagerares rättigheter. För att hjälpa resenärerna att veta vilka rättigheter de har lanserade Konsumentverket i mars förra året webbtjänsten Klagoguiden Resor.

Som statsråd kan jag inte uttala mig om hur ett enskilt företag på marknaden bedriver sin verksamhet. En väl fungerande kollektivtrafik är dock av vitalt samhällsintresse. Jag kommer därför att bjuda in SJ AB och andra reseföretag till ett möte för att höra deras syn på frågor om konsumenternas ställning inom kollektivtrafikbranschen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.