SJ-skolan i Ängelholm

Skriftlig fråga 1997/98:1026 av Ekendahl, Maud (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-08-19
Anmäld
1998-08-24
Besvarad
1998-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1026 av Maud Ekendahl (m) till kommunikationsministern om SJ-skolan i Ängelholm

den 19 augusti

SJ-skolan i Ängelholm är en enhet inom SJ som utvecklar och genomför utbildningar främst för personal som skall underhålla lok och järnvägsvagnar.

Enheten är självfinansierad vilket innebär att de verkstäder som behöver utbildning betalar denna. Under senare år har man arbetat aktivt på att sälja utbildning till främst Norska Järnvägen. Dessutom finns planer på att även sälja utbildning till Danska Järnvägen.

En utredning tillsattes som hade till uppgift att undersöka möjligheterna att avveckla hela SJ-skolan i Ängelholm. SJ-skolan skulle integreras i s.k. kompetenscentrum i ett flertal verkstäder ute i landet.

Utredningskonsulten ansåg att det inte fanns några samhällsekonomiska vinster i att utlokalisera enheten i Ängelholm och dessutom splittras lärarkompetensen vilket i sin tur leder till sämre utbildningskvalitet.

Trots utredningsresultatet har SJ-ledningen beslutat att SJ-skolan i Ängelholm skall läggas ned.

Det kan inte vara rätt och riktigt att statliga verk får handskas med skattemedel på ett sådant sätt.

Vilka åtgärder avser kommunikationsministern att vidtaga?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1026 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1026 om SJ-skolan i Ängelholm
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

den 3 september

Maud Ekendahl har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att SJ beslutat att lägga ned SJ-skolan i Ängelholm.

SJ-skolan i Ängelholm startades för drygt 40 år sedan. I samband med delningen av järnvägsverksamheten 1988 mellan SJ och Banverket, kom den största delen av järnvägsutbildningen i Ängelholm att falla på Banverket. SJ behöll utbildningen av främst reparatörer av lok och vagnar. SJ-skolan har förutom utbildning för SJ, även genomfört utbildningar för andra järnvägsoperatörer.

Under 1997 tog SJ inriktningsbeslutet att koncentrera utbildningen till SJ-skolan i Mjölby. SJ vill på grund av samordningsfördelar och effektivitetsskäl även flytta utbildningen närmare verkstäderna och på så sätt utnyttja viss ledig kapacitet och lediga resurser.

Regeringen fattar endast beslut om de övergripande målen för SJ:s verksamhet. I enlighet med 1988 års trafikpolitiska beslut skall SJ bedriva järnvägstrafik på företagsekonomiska grunder. Riksdagen har i det nya transportpolitiska beslutet i juni i år fastställt att denna princip även fortsättningsvis skall gälla. Hur SJ väljer att organisera sin internutbildning av personal är därmed inte en fråga som avgörs av regeringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.