Till innehåll på sidan

situationen i Demokratiska Republiken Kongo

Skriftlig fråga 2002/03:1328 av Wigström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-26
Besvarad
2003-09-09
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 augusti

Fråga 2002/03:1328

av Cecilia Wigström (fp) till utrikesminister Anna Lindh om situationen i Demokratiska Republiken Kongo

Den 1 september lämnar den så kallade snabbinsatsstyrkan i DR Kongo sitt uppdrag i Ituri-regionen och staden Bunia. Hjälporganisationer verksamma i området befarar nu att det kommer att utbryta nya våldsamheter till följd av det säkerhetsvakuum som troligtvis kommer att uppstå mellan det att den EU-ledda insatsstyrkan lämnar Bunia och att FN- insatsen MONUC anländer.

Det bräckliga lugn som snabbinsatsstyrkan lyckats upprätta i Bunia hotas nu att raseras. Därmed riskerar också civilbefolkningen att återigen bli måltavlor för milisgruppernas brutala våldsdåd. Ett någorlunda stabilt säkerhetsläge är också avgörande för att humanitärt bistånd ska nå fram. I det sammansatta utrikes- och försvarsutskottets betänkande, (2002/03:UFöU2), påpekas att det inte kan uteslutas att mandatet för snabbinsatsstyrkans närvaro kan komma att behöva förlängas efter den 1 september 2003.

Det krävs uthålliga och långvariga insatser från världssamfundet för att få ett slut på den långvariga och blodiga konflikten. Där har Sverige ett ansvar. Mot bakgrund av ovanstående resonemang är min fråga till utrikesministern:

Avser utrikesministern att verka för en förlängning av det svenska bidraget till snabbinsatsstyrkan i DR Kongo efter den 1 september?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1328 besvarad av

den 9 september

Svar på fråga 2002/03:1328 om situationen i Demokratiska republiken Kongo

Utrikesminister Anna Lindh

Cecilia Wigström har frågat mig om jag har för avsikt att verka för en förlängning av det svenska bidraget till snabbinsatsstyrkan i östra Demokratiska republiken Kongo (DRK) efter den 1 september.

Sedan 1999 pågår en fredsprocess mellan de stridande parterna i DRK. Som en del av denna process upprättades FN-styrkan MONUC. Fredsprocessen på det nationella planet har inte löst konflikterna i östra DRK. Våren 2003 uppstod stridigheter i provinsen Ituri med grova brott mot mänskliga rättigheter som följd. MONUC visade sig ha svårt att få stopp på våldsamheterna. På generalsekreterarens begäran beslutade EU att bidra med en snabbinsatsstyrka, Operation Artemis, i syfte att stabilisera situationen i väntan på att MONUC skulle kunna förstärka sin närvaro och därefter kunna svara för säkerheten i området. Det svenska bidraget till Operation Artemis har bestått av ett specialförband med omkring 70 personer.

Mandatet för den tillfälliga EU-insatsen avslutades som planerat den 1 september och kommer inte att förlängas i dess ursprungliga form. Däremot har Sverige understött åtgärder för en smidig överlämning till MONUC, som nu tagit över och ansvarar för säkerheten i området. Operation Artemis har varit framgångsrik i förhållande till dess mandat. Säkerhetssituationen i Bunia har stabiliserats. Vissa förbättringar vad avser den humanitära situationen har skett som följd härav.

Sverige fortsätter att värna säkerheten i östra DRK genom vårt engagemang inom ramen för MONUC där Sverige sedan juni 2003 bidrar med en flygfältsenhet i staden Kindu i östra DRK. Sverige deltar också med 5 svenska militärobservatörer och 4 civilpoliser i MONUC.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.