Till innehåll på sidan

Situationen för politiska fångar i iranska fängelser

Skriftlig fråga 2005/06:2054 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-23
Besvarad
2006-09-04
Besvarad
2006-09-06
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 augusti

Fråga 2005/06:2054 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Situationen för politiska fångar i iranska fängelser

Flera politiska fångar har nyligen avlidit i iranska fängelser under oklara omständigheter. Bland dessa finner vi den politiske aktivisten Akbar Mohammadi. Han greps vid en demonstration 1999. Han dömdes först till döden, men straffet omvandlades senare till femton års fängelse.

Enligt uppgift har Mohammadi torterats och slagits under sin fängelsetid. Mohammadi avtjänade sitt straff i det ökända fängelset Evin i Teheran, där flera andra politiska fångar avlidit, under samma mystiska omständigheter.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att en oberoende utredning ska tillsättas för att undersöka omständigheterna kring dödsfallen, och om fängelset bär ansvaret, fördöma den iranska regimen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2054 besvarad av

den 4 september

Svar på fråga 2005/06:2054 om situationen för politiska fångar i iranska fängelser

Utrikesminister Jan Eliasson

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en oberoende utredning ska tillsättas för att undersöka omständigheterna kring den senaste tidens oklara dödsfall i iranska fängelser och, om fängelserna bär ansvaret, fördöma den iranska regimen.

Bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna och demokratiska principer i Iran fortsätter att inge oro, inte minst efter den senaste tidens rapporterade fall av tortyr och omänsklig behandling av fängelseinterner. Situationen i landets fängelser förblir alarmerande. Från regeringens sida ser vi mycket allvarligt på detta. Det är viktigt att föra en dialog med Iran i dessa frågor. Sverige verkar, både enskilt och inom ramen för EU, för att Iran ska respektera de mänskliga rättigheterna.

Den iranska regeringen måste respektera de skyldigheter som följer med dess internationella åtaganden. Iran har anslutit sig till flera konventioner om mänskliga rättigheter, men tillämpningen är otillräcklig. Anslutning till tortyrkonventionen, som det tidigare reformistiska parlamentet hade röstat för, stoppades olyckligtvis av väktarrådet. Förbudet mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning följer dock redan av konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter till vilken Iran är part. Dessutom är förbudet mot tortyr absolut och sedvanerättsligt bindande. Förbudet gäller med andra ord alla stater oavsett om de ratificerat tillämpliga konventioner eller inte. År 2004 fattade det iranska parlamentet ett beslut om förbud mot tortyr vilket sedan har lagfästs. Innebörden av lagen är dock oklar och den efterlevs inte.

Sverige framför regelbundet vår ståndpunkt vad gäller respekt för de mänskliga rättigheterna till företrädare för den iranska regeringen. Sverige var även drivande i arbetet med EU:s ordförandeskaps uttalande den 24 augusti. I uttalandet uttrycker EU djup oro över situationen för försvarare av mänskliga rättigheter i Iran och specifikt för den hårda behandlingen av dissidenter, oppositionsledare, studentaktivister och försvarare av mänskliga rättigheter i iranska fängelser. EU har bett de iranska myndigheterna att göra en oberoende utredning av Akbar Mohammadis död. EU kommer även att noga följa situationen för Akbar Mohammadis bror, Manoucher Mohammadi, liksom för alla andra fängslade iranska studentaktivister.

Det finns ett stort engagemang i Iran för frågor om de mänskliga rättigheterna. Den förvärrade situationen för försvarare av mänskliga rättigheter är alarmerande. Den svenska regeringen ser till exempel allvarligt på att nobelpristagaren Shirin Ebadis organisation Defence of Human Right Center (DHRC) nyligen olagligförklarades i Iran. Sverige var bland de första att inom EU framhäva vikten av ett iranskt klargörande i denna fråga.

Jag kan försäkra Birgitta Ohlsson att Sverige och EU noga följer situationen för fängslade iranier och de mänskliga rättigheterna generellt i Iran och återkommande uppvaktar de iranska myndigheterna när de mänskliga rättigheterna kränks.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.