Sfi-bonusen

Skriftlig fråga 2012/13:174 av Thorell, Olle (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-05
Anmäld
2012-12-05
Besvarad
2012-12-12
Svar anmält
2012-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2012/13:174 Sfi-bonusen

av Olle Thorell (S)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Nyligen visade det sig att bara ett mycket litet antal personer som läser svenska för invandrade klarar av att genomgå utbildningen inom tolv månader och därmed bli berättigade till den så kallade sfi-bonusen som regeringen har infört. I exempelvis Västerås läste 1 361 personer sfi under förra året, men det var bara 68 personer som fick bonus.

Sfi-bonusen visar sig vara ineffektiv och dålig som incitament för att få fler att klara av studierna inom ramen för sfi. Antagligen skulle de som snabbt klarar av att gå sfi och som snabbare etablerar sig i Sverige göra det alldeles oavsett om det finns en bonus kopplad till studierna eller inte.

Hur snabbt någon klarar studierna beror på en rad faktorer. Det kan vara utbildningsgrad, socioekonomisk bakgrund eller under vilka förhållanden man har levt i sitt hemland. En politik som går ut på att erbjuda en bra sfi-undervisning kan inte byggas upp på att människor lär sig snabbare om de erbjuds pengar.

Med anledning av detta undrar jag vad statsrådet avser att ta för initiativ för att utveckla sfi-undervisningen så att vi får en framtidsinriktad sfi med syfte att ge goda kunskaper i svenska och förutsättningar till jobb.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:174 besvarad av Statsrådet Nyamko Sabuni

den 12 december

Svar på fråga

2012/13:174 Sfi-bonusen

Statsrådet Nyamko Sabuni

Olle Thorell har frågat integrationsministern vad han avser att ta för initiativ för att utveckla sfi-undervisningen så att vi får en framtidsinriktad sfi med syfte att ge goda kunskaper i svenska och förutsättningar till jobb.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Utbildning i svenska språket sker inte bara inom utbildning i svenska för invandrare (sfi). Efter avslutad sfi fortsätter många invandrare sina studier i svenska språket genom att läsa svenska som andraspråk inom kommunal vuxenutbildning (komvux). De problem som finns inom sfi, bland annat många avbrott, dåliga resultat, brist på individanpassning och ofta en dålig koppling till yrkeslivet, är i huvudsak samma problem som finns inom komvux. För att komma till rätta med problemen anser jag att det krävs en översyn av all utbildning i svenska för vuxna invandrare inom skolväsendet, inte bara den som sker inom sfi.

För närvarande pågår en översyn av utbildningen i svenska för vuxna invandrare genom två olika utredningar, Sfi-pengsutredningen (U 2011:05) och GRUV-utredningen (U 2011:07). Dessa utredningar har bland annat i uppdrag att se över hur kvaliteten i utbildningarna kan förbättras, avhoppen minskas och den individuella anpassningen ökas. Jag avser att verka för att regeringen återkommer i frågan efter att utredningarna har presenterat sina betänkanden.

När det gäller sfi-bonusen är det ännu för tidigt att dra några slutsatser om hur den fungerar och vilka resultat den ger. Regeringen har gett Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i uppdrag att utvärdera den försöksverksamhet med sfi-bonus som pågick från och med oktober 2009 till och med 2011. En slutrapport ska lämnas senast den 31 december 2012.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.