Sexuellt våld och trakasserier i skolan

Skriftlig fråga 2017/18:195 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-31
Överlämnad
2017-11-01
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-08
Sista svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Sedan 2015 har 261 fall av sexuella trakasserier i skolan anmälts, varav 97 bara i år. Det rör sig om barn som trakasserar barn, som hotar med våldtäkt. Jag tror dessutom att det här dessvärre är en ganska liten del av alla de sexuella trakasserier som sker i skolan eftersom flickor dagligen vittnar om normaliseringen av de sexuella övergrepp, de hot och de trakasserier de tvingas utstå varje dag. Bakom brottsstatistiken och siffrorna handlar det om avskyvärda övergrepp som berövar offren deras frihet, integritet och trygghet. Många gånger är traumat något man tvingas bära med sig hela livet.

Skolan är den offentliga miljö i vilken de flesta fysiska sexuella ofredandena äger rum och sker då främst mellan elever. Det framgår av polisens rapport Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder. Att bli utsatt för kränkande ord, att bli tafsad på, att få sin kropp kommenterad, att få sexuella bilder skickade till sig – det är vardag för elever i Sveriges skolor. Också grova fysiska övergrepp som våldtäkt förekommer i våra skolor. Det finns anmälningar där barn gått i första klass och utsatts. Detta måste få ett slut.

Vi har nolltolerans samt handlingsplaner som samlar damm på hyllorna i alla led, men hur mycket hjälper ord när det rör sig om flickor som dagligen får genomlida en vardag med hot, våld och trakasserier? Medan vi pratar om detta så har övergreppen redan skett. Någons liv är redan förstört. Det går inte reparera. Varför skedde detta övergrepp från första början? Detta är ett stort misslyckande på många olika håll. Här måste politiken kliva in och ta krafttag från flera olika områden. Det handlar om värderingar och att stå upp för det som är rätt, stå på offrens sida. Här har politiken en stor chans att prioritera. Gör man inte det sviker man inte bara alla de barn, tjejer och kvinnor som bor i vårt land, man säger också att de inte är prioriterade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad avser ministern konkret att vida för åtgärder för att varje skola i hela Sverige ska prioritera och fokusera på att det sexuella våld och de trakasserier som flickor och unga tjejer utsätts för dagligen i våra skolor ska upphöra?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:195 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/04354/S

och U2017/04373/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:195 av Jenny Petersson (M) Sexuellt våld och trakasserier i skolan samt fråga 2017/18:207 av Saila Quicklund (M) om Förskolebrevet

Jenny Petersson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för att varje skola i hela Sverige ska prioritera och fokusera på att det sexuella våld och de trakasserier som flickor och unga tjejer utsätts för dagligen i våra skolor ska upphöra. Saila Quicklund har frågat statsrådet Anna Ekström om hon avser att stödja initiativ såsom Förskolebrevet och Idrottsbrevet samt andra åtgärder för att komma åt problemet med sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Frågan om Förskolebrevet har överlämnats till mig.

Sexuella ofredanden är kriminella handlingar som är straffbelagda enligt brottsbalken oavsett var brottet fysiskt begås. Det är naturligtvis särskilt allvarligt när den här typen av brott begås i skolan. Skolan har genom diskrimineringslagen och skollagen en skyldighet att arbeta aktivt mot sexuella trakasserier. Skolpersonal har också en skyldighet att anmäla till socialnämnden vid misstanke om att ett barn far illa. I Skolverkets stöd rekommenderas att skolan vid allvarliga incidenter även anmäler misstankar om brott till polisen. Det är av stor vikt att skolan har väl utvecklade och av all personal kända rutiner för arbetet mot trakasserier och för kontakter med socialtjänst och polis.

Sexuella ofredanden och trakasserier måste bekämpas med samhällets fulla kraft. Utöver åtgärder för att identifiera, gripa och bestraffa förövare är det angeläget med förebyggande åtgärder och aktivt motarbetande av attityder och beteenden som normaliserar olika former av sexuella ofredanden och övergrepp.

Inom ramen för de nationella skolutvecklingsprogrammen har regeringen givit Statens skolverk uppdraget att genomföra kompetensutvecklings- och stödinsatser för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, t.ex. avseende trygghet, studiero, jämställdhet och normkritik, arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

Forskning ger stöd för att ett systematiskt proaktivt arbete med inkludering, likabehandling, delaktighet och inflytande samt en skolmiljö präglad av tillitsfulla relationer minskar riskerna för barns och elevers utsatthet. Det börjar sällan med sexuella övergrepp, hot och våld. Att i skolan på ett tidigt stadium reagera på och motverka grovt språk eller att barns kroppsliga integritet kränks i lek eller fysiska aktiviter är att motverka den normalisering som också Jenny Petersson har identifierat som en av orsakerna till dessa samhällsutmaningar. I mars i år överlämnade regeringen ett nationellt brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, till riksdagen (skr. 2016/17:126). En av målsättningarna i programmet är att skolor utvecklar sitt förebyggande arbete mot mobbning, diskriminering och annan kränkande behandling och med att skapa trygga skolmiljöer. Regeringen avser att noggrant följa utvecklingen av detta arbete. Regeringen har även beslutat om en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10).

Diskrimineringsombudsmannen utövar tillsyn över hur diskrimineringslagen följs i skolan och utreder anmälningar om sexuella trakasserier. Statens skolinspektionen utövar tillsyn över att bestämmelserna om kränkande behandling och trygghet och studiero i skollagen efterlevs i skolorna. I betänkandet Bättre skydd mot diskriminering (SOU 2016:87) föreslås att tillsynsansvaret för arbetet med åtgärder mot diskriminering i skollagsreglerad verksamhet ska övergå till Skolinspektionen. Betänkandet bereds inom Regeringenskansliet.

I skolans sex- och samlevnadsundervisning finns möjligheter att ta upp frågor om normer, identitet och samtycke. Skolinspektionen genomför en granskning av sex- och samlevnadsundervisningen. Regeringen avser att noggrant ta del av resultatet av denna granskning.

Regeringen har uppdragit åt Skolverket att göra en översyn av förskolans läroplan. I detta arbete ska även barns rätt till integritet lyftas fram och förtydligas. Det handlar t.ex. om barns rätt till kroppslig integritet och integritet när det gäller dokumentation.

Regeringen har alltså vidtagit en rad konkreta åtgärder för att varje skola ska förebygga och hantera sexuella trakasserier och ofredanden. Vårt arbete med detta fortsätter.

Regeringen välkomnar och följer löpande initiativ från civilsamhälle, myndigheter och andra aktörer för att stärka samhällets arbete med dessa frågor. Förskolebrevet och Idrottsbrevet är exempel på sådana initiativ. Även Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, Svenska riksidrottsförbundet och Allmänna barnhuset bedriver ett betydelsefullt arbete.

Stockholm den 8 november 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.