sexköp

Skriftlig fråga 1999/2000:218 av Eneroth, Tomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-16
Anmäld
1999-11-23
Besvarad
1999-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga 1999/2000:218

av Tomas Eneroth (s) till justitieminister Laila Freivalds om sexköp

Företrädare för polisen i Stockholm har i medierna framfört allvarlig kritik mot åklagarväsendet när det gäller tillämpningen av den s.k. sexköpslagen. Kraftig försening av handläggningstiden och oklar tillämpning är några av synpunkterna som framförs. Av de 60 fall som polisen fört fram har enbart 5 lett till åtal. Signalerna är allvarliga då de riskerar urholka tilltron till det beslut om kriminalisering av prostitutionen som riksdagen fattat. Ett så viktigt beslut får inte förfelas genom oklarheter i tolkningen och jag vill därför fråga statsrådet följande:

Avser statsrådet att ta några initiativ för att följa upp och eventuellt förtydliga den s.k. sexköpslagen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:218 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 1999/2000:218 om sexköp

Socialminister Lars Engqvist

Tomas Eneroth har frågat justitieminister Laila Freivalds vilka initiativ statsrådet avser att ta för att följa upp och eventuellt förtydliga den s.k. sexköpslagen. Eftersom frågan rör Socialdepartementets lagstiftning har den överlämnats till mig.

Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster har nu varit i kraft i knappt ett år. Hittills har fem fall lett till åtal varav fyra resulterat i fällande och en i friande dom. Ett stort antal polisanmälningar är under utredning.

För närvarande pågår uppföljningar av lagen inom flera myndigheter. Socialstyrelsen följer prostitutionens utveckling och omfattning. Brottsförebyggande rådet arbetar med en utvärdering av lagen och då med inriktning på den rättsliga tillämpningen. Slutsatserna från Brottsförebyggande rådet väntas komma i en rapport i början av nästa år. Vidare har Riksåklagaren i en skrivelse till regeringen pekat på några förutsebara tolkningsproblem kopplade till den nya lagen. Detta ärende bereds inom Regeringskansliet. Slutligen kan nämnas att 1998 års sexualbrottskommitté har i uppdrag att utreda bl.a. hur förbudet mot köp av sexuella tjänster ska förhålla sig till brottsbalkens bestämmelser om förförelse av ungdom och koppleri samt att överväga var olika förbud som gäller sexuella tjänster lämpligen bör placeras.

Jag anser att det är för tidigt att ha någon klar uppfattning om huruvida möjligheterna att tillämpa lagen är oklara eller ej. När en tydlig rättspraxis utvecklats och resultatet av utvärderingarna redovisats kommer regeringen att ta ställning till om åtgärder behöver vidtas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.