Schweiz bakdörr Liechtenstein

Skriftlig fråga 2013/14:491 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-13
Anmäld
2014-03-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-03-24
Svar anmält
2014-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga

2013/14:491 Schweiz bakdörr Liechtenstein

av Hans Olsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

För närvarande pågår diskussioner om hur Schweiz folkomröstningsbeslut om hinder för den fria rörligheten ska mötas från EU:s sida. Givetvis måste andra för Schweiz förmånliga avtal med EU sägas upp. Medierna har rapporterat om avbrutet forskningssamarbete och att Schweiz inte längre ska få vara med i studentutbytesprogrammet Erasmus.

Samtidigt bör Schweiz relation till furstendömet Liechtenstein beaktas. Liechtenstein ingår i likhet med Schweiz i det så kallade EES-avtalet. Liechtenstein har en tullunion med Schweiz och samma valuta. Liechtenstein är i realiteten ett slags fristående och ännu ej fullt demokratiserad kanton i Schweiz. EU måste försäkra sig om att Liechtenstein inte blir en bakdörr för Schweiz som underminerar effekterna av olika sanktionsåtgärder, till exempel genom att schweiziska studenter på något sätt skriver in sig i Erasmusprogrammet via Liechtenstein. Frågan är också om Liechtenstein kan ha fri rörlighet medan Schweiz inte har det, när de har en gemensam tullunion.

Fråga:

Vilka konsekvenser för Liechtenstein avser finansministern att ta upp i samband med att åtgärder vidtas gentemot Schweiz?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:491 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 24 mars

Svar på fråga

2013/14:491 Schweiz bakdörr Liechtenstein

Statsrådet Ewa Björling

Hans Olsson har frågat finansminister Anders Borg om vilka konsekvenser för Liechtenstein finansministern avser ta upp i samband med att åtgärder vidtas gentemot Schweiz. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Inledningsvis vill jag framhålla att Schweiz och Liechtenstein har valt olika vägar att samarbeta med EU. Medan ett stort antal bilaterala avtal reglerar förhållandet mellan Schweiz och EU har Liechtenstein valt att tillsammans med Norge och Island ingå i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Inom ramen för EES-samarbetet kan EU ta upp frågor som rör tillämpningen av EES-avtalet. Två gånger om året sammanträder EES högsta politiska organ, EES-rådet, med deltagande från EU och bl.a. Liechtenstein.

Avtalet om den fria rörligheten för personer är en hörnsten i relationerna mellan EU och Schweiz. Resultatet i den schweiziska folkomröstningen om invandring är illavarslande och har återverkningar även på andra avtal mellan Schweiz och EU. Vi väntar nu på förslag från Schweiz regering om hur folkomröstningsresultatet ska omsättas i praktiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.