samordnad statlig upphandling

Skriftlig fråga 2004/05:2113 av Hietala Nordlund, Barbro (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-19
Besvarad
2005-08-30
Besvarad
2005-09-02
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Fråga 2004/05:2113

av Barbro Hietala Nordlund (s) till statsrådet Sven-Erik Österberg om samordnad statlig upphandling

Regering och riksdag har i flera sammanhang uttalat att statliga verksamheter ska bidra till småföretagande, regional utveckling, genusbalans och så vidare. Omlokaliseringar och spridning av statliga verksamheter i landet ger olika positiva effekter i regionerna. De statliga verksamheterna blir också kunder på regionala och lokala marknader. Deras efterfrågan på kvalificerade tjänster bidrar till att nya företag utvecklas. Med den betydelse som numera tillmäts den växande tjänstesektorn är detta en viktig sida av de statliga verksamheternas effekter. Statskontoret och tolv myndigheter har hittills upphandlat ca 400 ramavtal med en omslutning på ca 7 miljarder kronor. Eftersom alla myndigheter ska använda sig av ramavtalen får detta betydande regionala effekter på näringslivet. Mindre företag, vars kapacitet är avpassad för lokala och regionala marknader kan komma att slås ut. Enpersonsföretag, som är en viktig del av kvinnors företagande är särskilt utsatta. Just nu förbereds en upphandling av ett ramavtal för översättartjänster. Den illustrerar riskerna för den regionala utvecklingen, småföretagandet och genusbalansen. Exempelvis är 68 % av de 800 medlemmarna i Facköversättarnas förbund kvinnor. Från Dalarna och norrut finns endast 44 medlemmar. De flesta är kvinnor och flertalet är ensamföretagare. I de nordliga skogs- och industrilänen är behovet att utveckla tjänstesektorn särskilt stort.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet:

Vilka initiativ och åtgärder avser statsrådet att vidta så att den statliga upphandlingen på ett bättre sätt ska väga in hänsyn till viktiga politiska mål som småföretagande, regional utveckling, genusbalans och så vidare?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2113 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2004/05:2113 om samordnad statlig upphandling

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Barbro Hietala Nordlund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att den statliga upphandlingen på ett bättre sätt ska väga in hänsyn till viktiga politiska mål som småföretagande, regional utveckling och genusbalans och så vidare.

Den statliga inköpssamordningen regleras i förordningen (1998:796) om statlig inköpssamordning. Förordningen omfattar myndigheter under regeringen. De ska använda de statliga ramavtalen om de inte finner det mera förmånligt att göra sina inköp på annat sätt. Regeringen har utsett Statskontoret att verka för att det sluts ramavtal på väsentliga områden och att följa upp inköpsverksamheten. Syftet med förordningen om statlig inköpssamordning är att effektivisera den statliga inköpsverksamheten och därigenom spara pengar till staten.

Enligt förordningen ska små och medelstora företags möjligheter att delta i upphandlingar beaktas. Det är således reglerat i förordningen att särskild hänsyn ska tas till småföretagande.

Statskontoret arbetar kontinuerligt med att underlätta de små företagens deltagande. Enligt Statskontoret är i dag hälften av Statskontorets avtalsparter småföretag, det vill säga de har färre än 50 anställda. Samtidigt är jag medveten om att många små företag tycker det är svårt att delta i offentlig upphandling och regeringen har därför givit Nutek i uppdrag att kartlägga och analysera eventuella problem samt lämna förslag till eventuella åtgärder.

Det är i sammanhanget också viktigt att påpeka att många små företag i huvudsak verkar på en lokal och regional marknad. Åtgärder för att förbättra dessa företags möjligheter att delta i offentliga upphandlingar är därför även positivt för den regionala utvecklingen. Däremot följer av upphandlingslagstiftningen att en upphandling inte kan avgränsas lokalt eller regionalt.

När det gäller genusperspektivet finns bestämmelser i lagen om offentlig upphandling som ger möjlighet att ställa särskilda villkor vid upphandlingen. Ett sådant villkor kan vara att leverantören vid utförande av uppdrag i Sverige ska följa jämställdhetslagen (1991:433). Det är ett sätt att arbeta för ökad jämställdhet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.