Samhalls arbetsbrist

Skriftlig fråga 2002/03:24 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-10-08
Anmäld
2002-10-10
Besvarad
2002-10-15
Svar anmält
2002-10-15
Besvarad
2002-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 oktober

Fråga 2002/03:24

av Ragnwi Marcelind (kd) till näringsminister Björn Rosengren om Samhalls arbetsbrist

De arbetshandikappade i Sverige är telekomkrisens stora förlorare. Samhall har tvingats minska antalet anställda med 2 000, men ändå är fortfarande tusentals personer i företaget undersysselsatta. Från att ha haft tolv verkstäder som monterar batterier till bl.a. Sony Ericssons mobiltelefoner finns i år bara fyra kvar.

Samhalls vision är att vara det företag som bäst sammankopplar mänskliga värden med kommersiell framgång. Verksamhetsidén är att skapa meningsfullt och utvecklande arbete för personer med arbetshandikapp där behoven finns.

När arbetsuppgifterna försvinner betyder det att många inte har något att göra. I dagsläget är hela 4 000 personer undersysselsatta. Det är den högsta nivån någonsin. Många har fått sätta sig på skolbänken eller rulla tummarna vilket är extra tragiskt eftersom det är en grupp där många redan innan hade dålig självkänsla.

Min fråga till Björn Rosengren är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att se till att de arbetshandikappade som är anställda inom Samhall har en meningsfull sysselsättning?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:24 besvarad av

den 15 oktober

Svar på fråga 2002/03:24 om Samhalls arbetsbrist

Näringsminister Björn Rosengren

Ragnwi Marcelind har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att de arbetshandikappade som är anställda inom Samhall AB har en meningsfull sysselsättning. Av frågan framgår vidare att 4 000 anställda inom Samhall är undersysselsatta trots att bolaget minskat antalet anställda med 2 000 mot bakgrund av krisen i telekomsektorn.

Jag vill börja med att påpeka att legotillverkning har varit ett dominerande inslag i Samhalls verksamhet sedan den startade. Största delen av Samhalls arbetstillfällen och intäkter har traditionellt hämtats från industriverksamhet. Under mitten av 90-talet blev telekom en viktig marknad för Samhall. Den utveckling som vi observerar i dag inom telekom @ och även i andra branscher där Samhall verkar @ innebär en strukturell förändring i Samhalls marknader som påverkar bolagets sysselsättningsmöjligheter mycket kraftigt. Enligt bolagsledningen omfattar dock undersysselsättningen 3 500 personer, alltså något lägre än vad som framgår av frågan.

Mot denna bakgrund och för att på sikt upprätthålla en hög sysselsättningsnivå av meningsfulla arbetstillfällen i Samhall, har bolaget under våren 2002 beslutat att på ett markant sätt öka tjänsteverksamheten i Samhall och därmed minska industriverksamheten. Samhall bedömer att tjänsteverksamheten måste öka för att bolaget på sikt ska klara regeringens sysselsättningsmål. Denna förändring bedöms nödvändig för att bringa ned den befintliga undersysselsättningen. Bolagets inriktning innebär att tjänsteverksamheten ska öka från att i dag omfatta 40 % av antalet anställda till att omfatta 55 % i slutet av år 2004.

En sådan övergång av verksamheten från industri till tjänster har nu påbörjats med sikte på att öka sysselsättningsgraden i bolaget. Samhall kommer härmed också att införa, utöver de normala insatserna, särskilda individuella motivations-, kompetens- och utbildningsinsatser för enskilda personer under denna omställningsperiod.

Regeringen förordnade i mars i år Jan Rydh som särskild utredare med uppgift att se över styrning och inriktning av Samhall. I utredningens uppdrag ingår bland annat att föreslå åtgärder som förbättrar statens styrning av bolaget så att högre grad av effektivitet uppnås i verksamheten. Utredaren ska även föreslå alternativa insatser som kan kompensera en minskning av arbetstillfällen vid Samhall.

Utredaren ska redovisa sitt uppdrag i mars 2003. Därefter kommer regeringen att ta ställning till vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas för att säkerställa att de arbetshandikappade anställda inom Samhall har en meningsfull sysselsättning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.