Samhall

Skriftlig fråga 2001/02:463 av Skoog, Christer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-19
Besvarad
2002-01-10
Anmäld
2002-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga 2001/02:463

av Christer Skoog (s) till näringsminister Björn Rosengren om Samhall

Samhallkoncernen ger arbete åt mer än 25 000 arbetshandikappade i Sverige. Man har arbetsplatser på ca 300 orter. I avtalet som finns mellan staten och Samhall framgår det att man, genom produktion av efterfrågade varor och tjänster, ska erbjuda ett meningsfullt och utvecklande arbete med god arbetsmiljö åt arbetshandikappade.

Att Samhall har svårigheter, precis som flera andra företag, att få ekonomin att gå ihop är känt sedan länge. Men för denna grupp arbetstagare, som ofta inte har möjlighet att få ett arbete på den öppna arbetsmarknaden, är det oerhört viktigt att ha ett jobb att gå till och att känna arbetsgemenskap och trivsel. Att ha för lite att göra på sin arbetsplats är heller inte bra för arbetsglädjen. Det finns dock information om att Samhall i Blekinge lägger ut sömnadsarbeten till länder i Baltikum trots att det saknas arbete för anställda på koncernens arbetsplatser i länet. Detta anser jag vara helt felaktigt utifrån Samhalls intentioner om att ta tillvara sina egna arbetstagare, då det ligger i uppdraget att erbjuda ett meningsfullt och utvecklande arbete för arbetshandikappade.

Min fråga till näringsministern är vilka åtgärder som bör vidtas för att Samhall ska leva upp till sitt uppdrag att verka för att de anställda utvecklas genom meningsfullt arbete.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:463 besvarad av

den 10 januari

Svar på fråga 2001/02:463 om Samhall

Näringsminister Björn Rosengren

Christer Skoog har mot bakgrund av att Samhall "lägger ut" sömnadsarbeten till Baltikum frågat mig vilka åtgärder som bör vidtagas för att Samhall ska leva upp till sitt uppdrag att verka för att de anställda utvecklas genom meningsfullt arbete.

Samhalls primära uppdrag är att, genom produktion av efterfrågade varor och tjänster, skapa meningsfullt och utvecklande arbete för personer med arbetshandikapp. Enligt avtalet med staten ska detta uppdrag bedrivas med affärsmässig effektivitet på marknadens villkor.

Samhall är i dag en stor underleverantör. För att klara det uppdraget i konkurrens med andra företag, vilka kan ha verksamhet både i och utanför Sverige, måste Samhall i vissa fall köpa rå- och insatsvaror som t.ex. olika halvfabrikat utomlands för att sedan kunna tillverka och sälja slutprodukten.

När det gäller verksamheten i Blekinge köper Samhall stolsitsar från Baltikum till kontorsstolar som färdigställs i egna fabriker för leverans till kunden.

På detta sätt kan Samhall, enligt uppgift från bolaget, tillverka kontorsstolar till ett marknadsmässigt pris i Sverige och härigenom kunna skapa ca 250 meningsfulla arbetstillfällen för personer med arbetshandikapp.

Jag kan till viss del dela frågeställarens oro över det olyckliga i att Samhall av konkurrensskäl behöver lägga ut jobb utomlands då det samtidigt saknas meningsfullt arbete i Sverige för många Samhallsanställda.

Jag har för avsikt att inom kort föreslå regeringen en utredning om förutsättningarna för Samhalls verksamhet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.