Till innehåll på sidan

Samband mellan insektsgift och massdöd bland bin

Skriftlig fråga 2011/12:518 av Löfstrand, Johan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-04-11
Anmäld
2012-04-11
Besvarad
2012-04-18
Svar anmält
2012-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga

2011/12:518 Samband mellan insektsgift och massdöd bland bin

av Johan Löfstrand (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

De senaste åren har massdöd bland bin skapat oro och orsaken har ofta varit okänd.

Nyligen publicerades artiklar i tidningen Science som redogör för två studier som indikerar att gåtan kan vara på väg mot en lösning. Forskare har upptäckt att insektsgiftet neonikotinoid kan ligga bakom problemen.

Eftersom neonikotinoider, som ju är ett samlingsnamn för en grupp av insektsbekämpningsmedel, introducerades på marknaden först på 1990-talet finns ett samband mellan problemen med biodling. Ett av de ämnen som fanns med i en av studierna i Science är imidakloprid som är ett av de tre neonikotinoider som används i Sverige. Försäljningen av detta ämne har ökat i Sverige.

Menar landsbygdsministern att det finns anledning att se över regleringen av användningen av neonikotinoider i Sverige på grund av resultaten i de studier som redovisats i Science?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:518 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 18 april

Svar på fråga

2011/12:518 Samband mellan insektsgift och massdöd bland bin

Miljöminister Lena Ek

Johan Löfstrand har frågat landsbygdsministern om det finns anledning att se över regleringen av användningen av neonikotinoider i Sverige på grund av resultaten i de studier som redovisats i Science. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Neonikotinoider är en relativt ny grupp insektsmedel som har utvecklats från nikotin. När det gäller akut giftighet för bin skiljer sig dock ämnena i gruppen mycket åt. De akutgiftigaste för bin är klotianidin, tiametoxam, imidakloprid och fipronil. Den senare brukar inte kemiskt räknas till gruppen, men regleras ändå på samma sätt i det EU-gemensamma regelverket för godkännande på grund av samma verkningssätt. Ämnena används i Europa huvudsakligen för betning av utsäde.

Sverige har sedan tidigare förbjudit klotianidin, tiametoxam och fipronil mot bakgrund av risken för bin och andra pollinerare. I november 2011 godkändes åter tiametoxam för betning av sockerbetsfrön i Sverige, efter en ansökan om ett så kallat ömsesidigt erkännande av ett godkännande meddelat i Finland. I Sverige finns även godkända produkter som innehåller ämnena acetamiprid och tiakloprid som används för besprutning i oljeväxter och frukt. Dessa två ämnen har dock flera tiopotenser lägre akut giftighet för bin än de övriga i gruppen.

I två nya studier publicerade i tidningen Science den 30 mars 2012 har det presenterats resultat som visar att ämnena tiametoxam och imidakloprid har sp kallade subletala effekter på bin och humlor. Dessa visade på mycket kraftig reduktion av antal drottningar (humlor) och sämre överlevnad på grund av försämrad förmåga att orientera sig i fält och hitta tillbaks till kupan (honungsbin). Kommissionen (GD Sanco) har den 3 april 2012 gett den ansvariga europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) i uppdrag att vidare utreda resultaten och skyndsamt återkomma med en bedömning av riskerna för bin.

I Sverige är det Kemikalieinspektionen som beslutar, i enlighet med det EU-gemensamma regelverket, om växtskyddsmedel ska godkännas för användning. Sverige tillhör de länder i Europa som har de mest långtgående begränsningarna för neonikotinoider. Resultaten av de nya studierna bekräftar också de farhågor Sverige sedan tidigare har haft när det gäller riskerna med användningen av dessa medel. Det som försvårar en restriktiv hållning är att betat utsäde inte regleras på samma sätt som växtskyddsmedel inom EU. Det svenska förbudet mot att använda klotianidin har till exempel lett fram till att en mycket stor del av det svenska oljeväxtutsädet i dag exporteras till Tyskland för betning med klotianidin för att sedan åter införas i Sverige för sådd. Detta pekar på vikten av att vidta gemensamma åtgärder inom EU. Kemikalieinspektionen granskar dessa nya studier som har publicerats. Mot bakgrund av Efsas utvärdering och vår nationella granskning kan detta leda till att villkoren för dessa produkter ändras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.