Säljakt

Skriftlig fråga 2016/17:1229 av Fredrik Christensson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-11
Överlämnad
2017-04-13
Anmäld
2017-04-18
Svarsdatum
2017-04-26
Sista svarsdatum
2017-04-26
Besvarad
2017-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I Västerhavets svenska vatten finns det 25 000 knubbsälar. År 2014 rapporterade Havs- och vattenmyndigheten att sälar orsakar ekonomiska skador för 33,3 miljoner kronor per år på infiskningsvärdet.

Naturvårdsverket har nyligen tagit beslut om skyddsjakt för säl. Beslutet bekymrar dock yrkesfiskarna, eftersom beslutet är mer restriktivt än tidigare och påverkar förutsättningarna för fisket negativt.

Förra hösten, 2016, utredde Naturvårdsverket licensjakt på säl åt regeringen, men sedan dess har ingenting hänt. Naturvårdsverket menar att bollen ligger hos regeringen eftersom licensjakt kräver en förändring i jaktförordningen, vilket kräver ett regeringsbeslut.

För att kunna ha ett långsiktigt hållbart fiske är det viktigt att skapa goda förutsättningar för yrkesfiskaren. Forskningen pekar på bekymmer med de växande sälstammarna och att det finns behov av en mer aktiv förvaltning. 

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är därför:

 

Vad tänker statsrådet och regeringen vidta för åtgärder för att få en fungerande säljakt och därmed stärka möjligheterna till ett långsiktigt hållbart kustfiske?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1229 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/02843/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1229 av Fredrik Christensson (C) Säljakt

Fredrik Christensson har frågat mig vad jag och regeringen avser vidta för åtgärder för att få en fungerande säljakt och därmed stärka möjligheterna till ett långsiktigt hållbart kustfiske.

Det finns i dag livskraftiga populationer av gråsäl och vikare i Östersjön samt knubbsälar i Västerhavet och södra Östersjön. Jag är medveten om att sälarna orsakar skada då de tar fisk direkt ur fiskenäten och förstör fiskeredskap. Skyddsjakt, som bl.a. syftar till att skydda fiskeredskap och fiskefångst, är idag den enda tillåtna jaktformen för säl.

Viltet ska förvaltas på ett hållbart sätt, vilket innebär att ekonomiska, ekologiska, sociala och kulturella aspekter ska vägas in i förvaltningen. En långsiktigt hållbar viltförvaltning ska vara adaptiv och ekosystembaserad samt utgå från ett flerartsperspektiv och en utvecklad regionalisering. Den ska kännetecknas av en balans mellan brukande och bevarande av vilt. Både möjligheter och problem som viltet orsakar ska beaktas.

För att minska omfattningen av sälskadorna kan yrkesfiskare genom havs- och fiskeriprogrammet få stöd för att utveckla redskap och investera i utrustning för att förebygga skador och skydda redskap och fångster från sälar. Yrkesfiskare kan även få viss ersättning för uppkommen skada orsakad av säl.

Naturvårdsverket har tidigare fått ett regeringsuppdrag att utreda förutsättningarna för och föreslå hur en licensjakt på säl bör utformas samt utreda och föreslå hur skyddsjakten på säl kan effektiviseras i syfte att uppnå beslutad tilldelning. Rapporten har inkommit till Regeringskansliet och remitterats. Ärendet är under fortsatt beredning i Regeringskansliet.

Stockholm den 25 april 2017

Sven-Erik Bucht

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.