Säkerställande av mönstrandes pålitlighet

Skriftlig fråga 2006/07:1321 av Widman, Allan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-08
Anmäld
2007-06-08
Besvarad
2007-06-13
Svar anmält
2007-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juni

Fråga

2006/07:1321 Säkerställande av mönstrandes pålitlighet

av Allan Widman (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det är inte orimligt att anta att de som omfattar en extrem, samhällsomstörtande våldsideologi också är över genomsnittet intresserade av att få del av den vapen- och stridsutbildning som erbjuds inom ramen för militär grundutbildning. Det är inte heller orimligt att anta att de i vetskap om sin egen våldsideologis särställning håller en låg profil under mönstringen.

Att genomgå värnpliktsutbildning kan inte vara en villkorslös rättighet. Staten utbildar soldater enbart för att med vapen kunna försvara av svenska riksdagen beslutade säkerhetspolitiska intressen i Sverige och utomlands. Det finns inget krav på att värnpliktskontingenten ska vara representativ för hela svenska folkets bredd av åsikter.

Det bör vara ett högt prioriterat intresse att de som antas till värnpliktsutbildning är helt och fullt pålitliga samt att de med extrem våldsideologi som likväl påbörjar en militär grundutbildning kan avskiljas.

Vad ämnar ministern vidta för rättsliga åtgärder, så att de med en samhällsomstörtande våldsideologi ska hindras från att passera genom mönstringen vid Pliktverket respektive kunna avskiljas från militär grundutbildning inom Försvarsmakten?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1321 besvarad av Försvarsminister Mikael Odenberg

den 13 juni

Svar på fråga

2006/07:1321 Säkerställande av mönstrandes pålitlighet

Försvarsminister Mikael Odenberg

Allan Widman har frågat justitieministern vilka rättsliga åtgärder hon ämnar vidta för att de med en samhällsomstörtande våldsideologi ska hindras från att passera genom mönstringen vid Totalförsvarets pliktverk respektive kunna avskiljas från militär grundutbildning inom Försvarsmakten. Eftersom frågor om värnplikt hör till Försvarsdepartementets ansvarsområde ankommer det på mig att besvara frågan.

Det militära försvaret är ett värn för Sveriges frihet, demokrati och självbestämmanderätt. Därmed är det självfallet av största vikt att all personal inom Försvarsmakten delar de värden som myndigheten ytterst är satt att försvara.

I en redovisning i maj 2006 gjorde Totalförsvarets pliktverk och Försvarsmakten bedömningen att mönstringsmetoderna fungerar godtagbart när det gäller att identifiera personer som inte är lämpliga för tjänstgöring. Lagstiftningen gör det också möjligt att avskilja en totalförsvarspliktig från utbildningen om denne begår brott eller uppträder otillbörligt.

Jag delar i stort myndigheternas bedömning. I mars har Försvarsmakten därtill fattat beslut om att säkerhetsklassa alla totalförsvarspliktiga befattningar. Detta kommer ytterligare att utöka myndigheternas möjlighet att få information om brottslighet samt deras möjligheter att bedöma de totalförsvarspliktigas lämplighet även ur ett säkerhetsskyddsperspektiv.

Ett uttryck för vår demokratiska värdegrund är regeringsformens förbud mot åsiktsregistrering och skydd mot tvång att ge sin politiska åskådning till känna. Myndigheterna kommer därför aldrig att kunna identifiera alla personer som är olämpliga att genomgå militär grundutbildning – med mindre än att de har begått brottsliga handlingar eller på annat sätt manifesterar sin olämplighet.

Totalförsvarets pliktverk och Försvarsmakten fortsätter kontinuerligt att utveckla de metoder som står till buds för att identifiera totalförsvarspliktiga som är olämpliga för tjänstgöring. Jag avser att fortsätta följa detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.