Säkerheten vid kärnkraftverk

Skriftlig fråga 2012/13:70 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-24
Anmäld
2012-10-24
Besvarad
2012-10-31
Svar anmält
2012-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2012/13:70 Säkerheten vid kärnkraftverk

av Hans Hoff (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Bara under det senaste året har det varit ett stort antal incidenter vid våra kärnkraftverk. Aktivister har tagit sig in på anläggningar två gånger, och nu senast kunde två personer uppehålla sig närmare två dygn på Forsmark innan de blev upptäckta och dessutom befinna sig i högt säkerhetsklassat område. På Ringhals övernattade fyra personer ca 75 meter från en reaktor. Förra året uppstod en brand på Ringhals till följd av att en dammsugare hade glömts inne i reaktorn när den startades tidigare än planerat. Anledningen var att ledningen gav order om att frångå gällande säkerhetsrutiner för att spara pengar. I somras fann man dessutom sprängämne där utan att det fanns någon förklaring till var det kom ifrån. Därutöver visar EU-kommissionens rapport om stresstester att svenska kärnkraftsreaktorer behöver byggas om för stora summor för att öka säkerheten.

Svenska kärnkraftverk ligger i befolkningstäta områden. Forsmark har nära till Gävle, Uppsala och Stockholm med ett par miljoner invånare. Drygt en miljon invånare finns i Halland och Storgöteborg runt Ringhals, och något färre finns i närheten av Oskarshamn. Alla dessa människor litar på att säkerheten i kärnkraftverken är hundraprocentig. En olycka i dessa befolkningstäta områden skulle vara en katastrof och få ohyggliga konsekvenser för människor och vår miljö. Därför måste säkerheten vara rigorös.

Jag har tidigare i en fråga ställt kravet att säkerheten måste prioriteras före vinsten.

Min fråga är:

Vad avser miljöministern att göra för att garantera säkerheten på de av staten ägda kärnkraftverken?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:70 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 31 oktober

Svar på fråga

2012/13:70 Säkerheten vid kärnkraftverk

Miljöminister Lena Ek

Hans Hoff har frågat mig vad jag har tänkt göra för att garantera säkerheten på de av staten ägda kärnkraftverken.

Låt mig vara mycket tydlig på en punkt. Den kärnkraft vi har i Sverige ska vara säker. Det finns ingen tvekan från min sida på den punkten.

Ansvaret för att upprätthålla en hög säkerhet vid de svenska kärnkraftverken vilar helt och fullt på tillståndshavarna. Strålsäkerhetsmyndigheten är den myndighet som tillvaratar samhällets intressen när det gäller kärnsäkerhet. Myndigheten sätter kravbilden för de tillståndshavare som driver kärnkraftverk i Sverige – och utför tillsyn för att säkerställa att tillståndshavarna tar sitt ansvar. Det svenska säkerhetsarbetet bygger på ständigt lärande och kontinuerlig höjning av säkerheten baserat på de erfarenheter som kommer från normal drift och de händelser som inträffar runt om i världen.

Jag vill här särskilt understryka att de stresstester som genomförts inom EU sedan olyckan i Fukushima har varit och kommer att vara ett viktigt bidrag i arbetet med att förbättra säkerheten vid de svenska kärnkraftverken. Strålsäkerhetsmyndigheten har identifierat flera områden där det är nödvändigt att genomföra ytterligare analyser, och ansvarar fullt ut för den svenska processen med stresstester. Europeiska kommissionen har dessutom nyligen presenterat en rapport där de pekar på områden för ytterligare analyser avseende kärnkraftverk i medlemsstater. Men den övergripande bedömningen är att de svenska anläggningarna är robusta och att det med anledning av resultatet från stresstesterna inte finns någon anledning att införa restriktioner för den fortsatta driften av anläggningarna.

Jag har fullt förtroende för att Strålsäkerhetsmyndigheten hanterar säkerhetsfrågorna på ett betryggande sätt.

I april 2010 gav regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att redovisa vissa uppgifter som har betydelse för att regeringen ska kunna få en samlad bild av hur Strålsäkerhetsmyndigheten ser på den långsiktiga säkerhetsutvecklingen hos de svenska kärnkraftverken. Uppdraget kompletterades efter olyckan i Fukushima till att även omfatta erfarenheterna därifrån. Jag ser fram emot att ta emot redovisningen som Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att lämna inom kort.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.