Riktade medel till förlossningsvården

Skriftlig fråga 2016/17:1030 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-09
Överlämnad
2017-03-13
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-22
Sista svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Förlossningsvården är och ser olika ut i olika delar av landet. Landsting har olika förutsättningar, problem och möjligheter inom förlossningsvården och mödravården. Därför borde rimligtvis de själva kunna styra medel efter behov.

Med regeringens riktade pengar till förlossningsvården tar man dock inte hänsyn till lokala behov och förutsättningar.

Enligt Riksrevisionens bedömning är resultaten av styrningen genom riktade statsbidrag svåra att förutse för regeringen. Just därför skulle generella satsningar inom förlossningsvården vara mer till användning i stället för riktade.

I Riksrevisionens rapport Statens styrning genom riktade statsbidrag inom hälso- och sjukvården (RiR 2016:29) framgår det att det finns en problematik med att landstingen på kort tid måste genomföra en insats eftersom det leder till ett ensidigt fokus, som tar resurser från annat även om syftet med bidraget är förbättringar i vården.

7 procent av förstföderskorna i Stockholm fick allvarliga bristningar vid förlossningen, medan ”bara” 4 procent i Hallands län drabbades av detta. I Sollefteå finns ingen förlossningsvård över huvud taget utan blivande mammor tvingas att sätta sig i en bil längs en mörk vinterväg och hoppas att de ska klara 20 mil till närmsta BB. Är inte de riktade pengarna till förlossningsvården ett hån mot alla de kvinnorna då?

Beslut om BB-nedläggningen i Sollefteå fattades med en knapp majoritet i landstingsfullmäktige Västernorrland i slutet av oktober 2016. Gabriel Wikströms parti styr i Västernorrland och röstade för en nedläggning. Om inte pengarna hade varit riktade så kunde de fördelas efter behov. Eftersom mammor tvingas föda i bilen finns det uppenbarligen ett behov i Västernorrland som de riktade pengarna inte kan göra något åt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

På vilket sätt anser statsrådet att de riktade pengarna till förlossningsvården kan anpassas till lokala behov och användas där de behövs?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1030 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01626/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1030 Riktade medel till förlossningsvården av Jenny Petersson (M)

Jenny Petersson har frågat mig på vilket sätt jag anser att de riktade pengarna till förlossningsvården kan anpassas efter lokala behov och användas där de behövs.

Som sjukvårdsminister vill jag utifrån min roll verka för att alla kvinnor ska få tillgång till en trygg och säker förlossningsvård. Detta är en prioriterad fråga för regeringen.

De medel som utbetalas till landstingen inom ramen för de överenskommelser som staten ingått med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kan i stor utsträckning anpassas till lokala behov. Se gärna överenskommelserna avseende 2015– 16 och 2017–2019, i vilka anges att landstingen ska genomföra de insatser som effektivast stärker mödravården, förlossningsvården och kvinnors hälsa. En särskilt prioriterad insats som lyfts fram i båda överenskommelserna är att förbättra bemanningssituationen i förlossningvården.

Genom regeringens och SKL:s överenskommelse om stöd till bättre resursutnyttjande i hälso- och sjukvården (professionsmiljarden) får 300 miljoner kronor användas av landstingen för att erbjuda möjlighet för sjuksköterskor att genomgå specialistutbildning. Medlen ska stimulera till specialistutbildning inom områden där de nationella behoven är stora.

Frågor om hur vårdens rent praktisk organiseras och utförs är i det svenska sjukvårdssystemet ett tydligt landstingsansvar, som ska utföras utifrån lokala behov och förutsättningar, och regeringen kan inte överpröva landstingens beslut.

Jag har nyligen bjudit in ett flertal landsting, från alla sjukvårdsregioner, till ett möte om förlossningsvården för att förhöra mig om hur de arbetar med att säkra kvaliteten i förlossningsvården och möta den oro som finns hos blivande föräldrar.

Regeringen har utöver den särskilda satsningen genomfört en historiskt stor utökning av de generella statsbidragen, vilket bidrar till att förbättra förutsättningarna även för förlossningsvården. Regeringen har också anslagit medel för utbyggnad av antalet utbildningsplatser inom ett antal högskoleutbildningar där det bedöms råda brist, däribland barnmorske-utbildningen.

Regeringen gav hösten 2016 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att följa upp och analysera satsningen. I uppdraget anges att myndigheten ska granska samtliga insater inom satsningen utifrån ett patient- och medborgarperspektiv och i slutrapporten ge sin samlade bedömning av satsningens effekter.

Jag kommer att följa satsningen och utvecklingen av området noga under

kommande år.

Stockholm den 22 mars 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.