Returförpackningar

Skriftlig fråga 2005/06:1897 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-30
Besvarad
2006-07-11
Besvarad
2006-07-14
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juni

Fråga 2005/06:1897 av Johan Pehrson (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Returförpackningar

Sverige har ett framgångsrikt system för hantering av returförpackningar av aluminium och petflaskor. Återvinningsprocenten är hög men kunde bli än högre.

En viktig del av retursystemet är återlämningen som normalt sker i butik. Dock är det så att flera större försäljare av returförpackningar ej återtar förpackningen. Det är naturligtvis svårt att ställa krav på en liten handlare att också tillhandahålla service när det gäller returförpackningar, men det borde vara rimligt att försäljningsställen med stora volymer av försålda förpackningar tar sitt ansvar och underlättar för konsumenterna att returnera sina förpackningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta återlämningen av returförpackningar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1897 besvarad av

den 11 juli

Svar på fråga 2005/06:1897 om returförpackningar

Statsrådet Lena Sommestad

Johan Pehrson har frågat samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att underlätta återlämningen av returförpackningar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har i dag ett framgångsrikt system för hantering av returförpackningar av aluminium och petflaskor. Återvinningsprocenten är hög, över 85 %, men kan bli ännu högre. För att förenkla för konsumenten och likställa olika former av dryckesförpackningar trädde en ny lagstiftning i kraft den 1 januari 2006. Enligt den nya pantförordningen (2005:220) är det förbjudet att sälja eller överlåta konsumtionsfärdig dryck i plastflaska eller metallburk om dessa inte ingår i ett godkänt retursystem. Genom den nya förordningen ställs samma krav på burkar av metall som aluminium. Min förhoppning är att den nya förordningen ska medverka till att återvinningsgraden höjs ytterligare.

Servicen till konsumenter är viktig. Regeringen har därför gett Statens jordbruksverk i uppdrag att i samverkan med Konsumentverket följa upp hur servicen till konsumenter har utvecklas när det gäller återlämnande av returförpackningar. Uppdraget redovisades i mars i år och remitteras för närvarande. Av utredningen framgår att Jordbruksverket och Konsumentverket inte anser att det framkommit några starka skäl för att i dagsläget ge några konkreta förslag för förändring av servicen till konsument. Det är dock viktigt att följa utvecklingen och det är viktigt att branschen fortsätter att arbeta mot förbättrad servicenivå.

Skyldigheten för näringsidkare att ta emot returförpackningar regleras inte i lagstiftningen utan genom en frivillig branschöverenskommelse mellan Konsumentverket, Konsumentombudsmannen och dagligvaruhandeln från 1974. Enligt överenskommelsen ska butiker som säljer drycker i flaskor med pant ta emot flaskorna och betala tillbaka panten, i kontanter om kunden vill det. I överläggningarna kring överenskommelsen framfördes behov av att kunna gå ifrån huvudregeln, till exempel för kiosker och små butiker som inte har utrymmen för hantering av returglas. Branschöverenskommelsen har ingen grund i någon författning, men den anses ge uttryck för vad som är god sed i branschen. Det är min förhoppning att alla försäljningsställen följer denna branschöverenskommelse så att inte bristande möjligheter att lämna tillbaka pantförpackningar blir ett hinder i arbetet med att ytterligare höja återvinningsnivåerna.

Det är viktigt att återvinningsnivåerna kan bibehållas på en hög nivå och skulle utvecklingen gå åt något annat håll kommer jag självfallet att överväga åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.