Rehabilitering

Skriftlig fråga 2006/07:1175 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-16
Anmäld
2007-05-16
Besvarad
2007-05-24
Svar anmält
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2006/07:1175 Rehabilitering

av andre vice talman Birgitta Sellén (c)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspensionering skjuter lavinartat i höjden för varje år som går. Målsättningen för den sittande regeringen är att minska ohälsan och få fler långtidssjukskrivna att återgå till jobb. Många av dem som är långtidssjukskrivna har ryggbesvär och för många av dessa finns goda möjligheter att rehabiliteras. Det innebär att de kan komma tillbaka till arbetet och med det inte bara har stärkt sin rygg utan också självförtroendet – de känner att de behövs på arbetsmarknaden. Det finns många bra rehabiliteringsverksamheter i landet. En av dem är Rygginstitutet som är ett fristående bolag och som har verksamhet i Sundsvall, Stockholm, Luleå och Växjö. Patienterna som kommer till dem får gå på träning i olika antal veckor beroende på vilket behov av rehabilitering som den enskilde patienten har. Det har visat sig att ca 75 procent av patienterna kan gå tillbaka till jobbet efter ett halvårs träning.

Rygginstitutet är ett etablerat företag som funnits sedan 1961. Tyvärr har det visat sig att Försäkringskassan väldigt sällan skickar patienter till Rygginstitutet för utredning och rehabilitering, trots att resultatet är omvittnat bra. Detta drabbar även andra fristående bolag som arbetar med rehabilitering. Jag anser att något behöver göras för att ta till vara de kunskaper som finns i olika verksamhetsbolag och att Försäkringskassans uppgift inte ska vara att mer eller mindre bojkotta deras verksamheter.

Min fråga är därför:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att Försäkringskassan ska skicka patienter till fristående rehabiliteringsverksamheter, vilket innebär att fler långtidssjukskrivna snabbare kan komma tillbaka till arbetet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1175 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1175 Rehabilitering

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Andre vice talmannen Birgitta Sellén har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att Försäkringskassan ska skicka patienter till fristående rehabiliteringsverksamheter i syfte att fler långtidssjukskrivna snabbare kan komma tillbaka till arbete.

Försäkringskassan fattar beslut om rätt till ersättning från sjukförsäkringen, bedömer behovet av arbetslivsinriktad rehabilitering och har ett samordningsansvar för de rehabiliteringsinsatser som den försäkrade behöver.

Som ett led i sitt arbete kan Försäkringskassan köpa utredningar till stöd för sin bedömning av den försäkrades medicinska tillstånd, arbetsförmåga och behov av eller möjligheter till rehabilitering. Försäkringskassan kan också köpa aktiva arbetslivsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Rehabiliteringsinsatser av medicinsk karaktär bör Försäkringskassan däremot inte köpa, eftersom landstingen ansvarar för medicinsk rehabilitering.

Försäkringskassan tilldelas årligen ca 935 miljoner kronor för att kunna köpa bland annat ovanstående typer av utredningar och åtgärder. Dessa medel används också för att köpa till exempel arbetstekniska hjälpmedel och läkarutlåtanden. Det är Försäkringskassan som avgör resursfördelningen mellan dessa olika typer av åtgärder.

Försäkringskassan håller för närvarande på att upphandla aktiva rehabiliteringsåtgärder. De åtgärder som nu upphandlas riktar sig till de diagnosgrupper som är sjukskrivna i störst utsträckning, till exempel personer med värk i rygg, nacke och axlar. Just de besvär som Birgitta Sellén nämner i sin fråga.

Jag kan konstatera att Försäkringskassan använder de tilldelade medlen för de olika typer av åtgärder som kan vara aktuella och jag har förtroende för att Försäkringskassan gör de prioriteringar som anses vara nödvändiga. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.