Regeringens tolkning av folkomröstningar

Skriftlig fråga 2005/06:1896 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-30
Besvarad
2006-07-06
Besvarad
2006-07-14
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juni

Fråga 2005/06:1896 av Gunnar Andrén (fp) till statsrådet Jens Orback (s)

Regeringens tolkning av folkomröstningar

I samband med valet den 17 september kommer en rad kommunala folkomröstningar att anordnas. I en fråga, gällande synen på trängselskatte-försöket 3 januari@31 juli 2006 i Stockholm, kommer ett knappt 20-tal kommuner att anordna rådgivande folkomröstningar.

Under våren 2006 har jag och andra tillfrågats hur resultatet av dessa ska bedömas. Mitt svar har konsekvent varit att alla sådana opinionsyttringar ska vägas in, förtjäna respekt, men ingen väljare eller kommun har ensamrätt att besluta något som rör medborgare i många kommuner.

Jag och andra har genom interpellationer i riksdagen sökt bringa klarhet i hur regeringen ser på dessa folkomröstningar. Ska rösterna i en kommun, Stockholm, tillmätas större, eller rent av avgörande, vikt jämfört med rösterna från kringliggande kommuner?

Trots många försök har klarhet inte stått att få i denna allmänpolitiska fråga.

Men från ett väljarperspektiv är det extremt angeläget att klarhet råder om regeringens syn på hur regeringen avser att tolka folkomröstningar som i grunden gäller ärenden som rör riksdagens beslutskompetens.

Fråga:

Hur @ och när @ avser statsrådet att offentliggöra vilken vikt regeringen avser att tillmäta resultatet av de kommunala folkomröstningarna om trängselskatt eller ej som anordnas den 17 september 2006 i Stockholms stad och ett antal kringliggande kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1896 besvarad av

den 7 juli

Svar på fråga 2005/06:1896 om regeringens tolkning av folkomröstningar

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Gunnar Andrén har frågat statsrådet Jens Orback hur och när han avser att offentliggöra vilken vikt regeringen avser att tillmäta resultatet av de kommunala folkomröstningarna om trängselskatt eller ej som anordnas den 17 september 2006 i Stockholms kommun och ett antal kringliggande kommuner.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag har tidigare i år besvarat en i princip likalydande fråga av Gunnar Andrén. Svaret är fortfarande detsamma. Förtroendevalda i kommunfullmäktige är valda av medlemmarna i sin kommun och står till svars inför dem. En kommunal folkomröstning, som endast är rådgivande, kan därmed endast fungera som medel för ansvarsutkrävande i den egna kommunen. Kommunmedlemmarna kan alltså aldrig ges någon direkt beslutanderätt över frågan om trängselskatt ska införas. Även om regeringen uttalat att folkomröstningen i Stockholms kommun kommer att få betydelse för den fortsatta hanteringen av trängselskatt så är det riksdagen som fattar de avgörande besluten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.