Regeringens arbete med järnvägssäkerhet

Skriftlig fråga 2015/16:272 av Per Klarberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-11-05
Överlämnad
2015-11-06
Anmäld
2015-11-10
Sista svarsdatum
2015-11-18
Svarsdatum
2015-11-25
Besvarad
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I min motion 2014/15:241 framför jag att det säkerhetstänkande som i dag finns inom flygbranschen bör implementeras även inom den svenska järnvägsbranschen. Jag anser att det bör vara en självklarhet att en lokförare ska kunna låsa om sig och att dörren till lokförarens hytt inte ska kunna gå att forcera så enkelt som i dag. 

Trafikutskottet gav en tydlig signal till regeringen i sitt svar på min motion: 

”Enligt utskottets mening skulle det därför kunna finnas skäl för en översyn av nu gällande krav på området och behovet av nya eller ändrade sådana. Utskottet förutsätter att regeringen aktivt driver frågan om ökad säkerhet på järnväg och att adekvata åtgärder vidtas i detta syfte.” 

Min fråga till statsrådet är:

 

Har regeringen påbörjat arbetet med ökad säkerhet på järnväg, vilka adekvata åtgärder har i så fall genomförts, och har arbetet påbörjats med att säkerställa att obehöriga inte kan ta sig in i lokförarens hytt under färd?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:272 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2015/07766/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:272 av Per Klarberg (SD) Regeringens arbete med järnvägssäkerhet

Per Klarberg har frågat mig om regeringen har påbörjat arbetet med ökad säkerhet på järnväg, vilka adekvata åtgärder som i så fall har genomförts och om arbetet påbörjats med att säkerställa att obehöriga inte kan ta sig in i lokförarens hytt under färd.

Låt mig inledningsvis konstatera att regering och riksdag allt sedan järnvägen introducerades i Sverige varit ansvariga för att skapa goda förutsättningar för järnvägssäkerhetsarbetet. Sedan 2004, när direktiv 2004/49/EG om järnvägssäkerhet trädde ikraft, sker detta förutsättningsskapande arbete i allt högre utsträckning på EU-nivå. Inom ramen för EU-samarbetet har under de senaste dryga 10 åren ett flertal ytterligare rättsakter om järnvägssäkerhet beslutats inom ramen för s.k. kommittéförfarande och på grundval av bestämmelser i nämnda direktiv.

När det gäller frågan om arbete med att säkerställa att obehöriga inte ska kunna ta sig in till lokföraren under färd, så är detta främst en uppgift för järnvägsföretagen själva. De är enligt järnvägslagens (2004:519) EU-harmoniserade bestämmelser skyldiga att inrätta särskilda s.k. säkerhetsstyrningssystem i syfte att inom ramen för sin verksamhet bedriva ett systematiskt förebyggande säkerhetsarbete baserat på riskvärdering och riskhantering och vidta nödvändiga åtgärder för att hantera identifierade risker. De har i samband med detta också att beakta gällande bestämmelser om krav på järnvägsfordons tekniska utformning samt på när och hur riskvärdering och riskhantering rent praktiskt ska utföras. Sådana krav återfinns både i direkt tillämpliga bestämmelser i olika EU-rättsakter och i svenska EU-harmoniserade bestämmelser.

Transportstyrelsen är i egenskap av behörig tillsynsmyndighet ansvarig för att tillse att bl.a. järnvägsföretagen uppfyller sina skyldigheter enligt lag och vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att järnvägsverksamheten ska kunna bedrivas i enlighet med föreskrivna krav.

Stockholm den 25 november 2015

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.