Referensnivåer för LULUCF

Skriftlig fråga 2016/17:1109 av Eskil Erlandsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-23
Överlämnad
2017-03-23
Anmäld
2017-03-24
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29
Besvarad
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Just nu förhandlas i rådet och Europaparlamentet frågan om inkludering av utsläpp och upptag från jordbruks- och skogssektorn. Uppgifter från dessa förhandlingar tyder på att Sverige är passivt och inte har tagit fram tydliga förhandlingsinstruktioner för dessa viktiga frågor. Det finns bland annat inga tydliga direktiv om hur Sverige ska agera i förhandlingarna om kriterierna för sättande av skogliga referensnivåer.

Enligt det nuvarande förslaget från EU-kommissionen ska de skogliga referensnivåerna beräknas med utgångspunkt från den historiska intensitet och tillämpning i skogsbruket som var under perioden 1990–2009. Detta riskerar för svensk del att innebära att vi måste rapportera utsläpp från skogsbruk trots att avverkningen är lägre än tillväxten och att virkesförrådet i skogen således fortsätter att växa.

Vad som är hållbar avverkningsnivå beräknas i dag i Sverige av Naturvårdsverket tillsammans med SLU i vad som kallas skogliga konsekvensanalyser. EU-kommissionens förslag skulle leda till att Sverige inte kommer att kunna nyttja hela den hållbara avverkningsnivån som anges i dessa analyser utan att rapportera det som utsläpp. Om skogsindustrins virkesbehov ökar med till exempel 1 procent per år i tio år ligger det inom den nivå som Skogsstyrelsen i 2015 års konsekvensanalys betraktar som hållbar, men det resulterar i rapporterade utsläpp motsvarande 10 miljoner skogskubikmeter, vilket ungefär motsvarar lika många ton koldioxid. Det är något som skulle hämma utvecklingsmöjligheterna inom bland annat träindustrin och skogsbruket.

Med anledning av detta är min fråga:

 

Hur avser statsrådet att verka för att säkerställa att kriterierna för sättande av referensnivån inte gör att ett hållbart nyttjande av skogen måste bokföras som ett utsläpp?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1109 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



PAGE

1


Dnr M2017/00768/Kl
M2017/00781/Kl

Miljö- och energidepartementet

Ministern för internationellt utvecklingssamarbete

och klimat samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:1103 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Arbetet i Bryssel för att säkra det svenska självbestämmandet över skogen och 2016/17:1109 av Eskil Erlandsson (C) Referensnivåer för LULUCF

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen aktivt föreslagit alternativ till kommissionens ursprungliga förslag om referensvärden, och vilka länder Sverige samarbetar med för att säkerställa att avverkningsnivåer även i framtiden förblir en fråga för svenskt självbestämmande.

Eskil Erlandsson (C) har frågat mig hur regeringen verkar för att säkerställa att kriterierna för sättande av referensnivån inte gör att ett hållbart nyttjande av skogen måste bokföras som ett utsläpp.

Som jag redogjort för, senast i Miljö- och jordbruksutskottet den
21 mars, så agerar regeringen utifrån positionen från EU-nämnden
den 14 oktober 2016. Sverige har ett etablerat samarbete med många medlemsländer och bygger vidare på detta i de olika frågeställningar som aktualiseras av förslagen till ansvarsfördelning (ESR) och LULUCF-förordningar. Regeringen anser att avverkningsnivåer är något medlemsländerna ska bestämma över själva, liksom att det är medlemsländerna själva som beräknar och beslutar sina referensnivåer. För att Sverige ska kunna försvara både en hög klimatambition och miljöintegritet i EU:s klimatramverk, liksom vårt nationella självbestämmande i skogsfrågor kommer vi med utgångspunkt i de mandat vi har och får från riksdagen att utveckla förslag och söka stöd hos likasinnade. Detta handlar bland annat om reglerna för hur referensnivåer ska beräknas och beslutas, liksom för hur bokförda utsläppsminskningar inom LULUCF kan användas för måluppfyllelse för utsläpp som omfattas av ansvarsfördelningsförordningen (ESR).

Stockholm den 29 mars 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.