rättssäkerhet för småföretagare

Skriftlig fråga 2001/02:1249 av Hansson, Roy (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-28
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga 2001/02:1249

av Roy Hansson (m) till statsrådet Mona Sahlin om rättssäkerhet för småföretagare

En rättsstat fordrar att lagar ska vara utformade så att den enskilde, eventuellt med viss hjälp, kan tolka och följa dem. Ett område som ofta är föremål för klagomål är miljölagstiftningen, som i vissa delar är skriven så att rättssäkerheten äventyras. Det finns fall med företagare som i sin strävan att göra rätt tillfrågar expertmyndigheterna men ändå straffas för felaktigheterna som uppstått.

Det finns anledning att ifrågasätta en miljölagstiftning som är så konstruerad att medborgarna straffas två gånger för samma förseelse.

Det kan väl inte vara rimligt att en enmansföretagare ska föras till domstol för att hon eller han lämnat in ett papper en vecka försent till den lokala miljö- och hälsoskyddsnämnden samtidigt som företaget redan fått en företagsbot på 5 000 kr.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra rättssäkerheten för småföretagare?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1249 besvarad av

den 11 juni

Svar på fråga 2001/02:1249 om rättssäkerhet för småföretagare

Miljöminister Kjell Larsson

Roy Hansson har frågat statsrådet Mona Sahlin vad hon avser att göra för att förbättra rättssäkerheten för småföretagare. Frågan har överlämnats till mig.

Frågan gäller konsekvenserna av systemet med miljösanktionsavgifter, som infördes genom miljöbalken.

I miljöbalken finns två typer av påföljder för överträdelser av miljölagstiftningen, straff och miljösanktionsavgifter. Miljöbalkskommittén har i uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken och lämna förslag till nödvändiga reformer. Miljöbalkskommittén ska senast den 1 juli 2002 lämna ett delbetänkande till regeringen. I betänkandet kommer förslag att lämnas beträffande såväl de straffrättsliga reglerna som reglerna om miljösanktionsavgifter. När kommittén har lämnat sitt förslag och detta har remissbehandlats kan regeringen ta ställning till vilka ändringar som behövs, bl.a. för att undvika orimliga konsekvenser för t.ex. småföretagare.

Roy Hansson kommenterar även storleken på miljösanktionsavgifter. I denna del vill jag endast påpeka att avgifterna varierar beroende på vilken typ av överträdelse det är frågan om och att den lägsta avgiften är 5 000 kr. Även denna fråga kommer att tas upp i Miljöbalkskommitténs delbetänkande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.