Rättssäker prövning för alla

Skriftlig fråga 2016/17:1125 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-27
Överlämnad
2017-03-28
Anmäld
2017-03-29
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Varje individ ska ha en trygg och rättssäker prövning av arbetstillstånd. Lagar och regler ska följa utvecklingen och förändras vid behov. Goda arbetsvillkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Tyvärr är det inte så. 

Många söker sig till Sverige och Skaraborg för att arbeta och skapa sig ett nytt liv. För att kunna upprätthålla ett fungerande välfärdssamhälle och inte skapa samhällsklyftor och utanförskapsområden måste varje initiativtagande och arbetsskapande människa tas till vara. Varje individ spelar roll och ska ha en trygg rättssäker prövning. 

Dagens regelverk för arbetskraftsinvandring har tydliga brister, vilket gör att enskilda drabbas hårt och faller mellan stolar. Detta trots att både regering och riksdag tycks dela samsyn om behovet av nödvändiga korrigeringar och förändringar. Till exempel är det inte rimligt att ett mänskligt felande för två år sedan, då en arbetsgivare missade en ringa summa i lönekuvertet under två månader, vilket justerats retroaktivt, ska resultera i utvisning av en person som arbetat, betalat skatt och bidragit i snart ett decennium. 

Regeringen påstår nu att man tar sig an utmaningar vad gäller föråldrad arbetskraftsreglering och dess praxis. Men i stället för att hänvisa till avsikter under våren kan regeringen redan nu gå fram med förslag om paus, väntetid, ja, ett slags moratorium inför kommande förändringar, så att inte myndigheter tvingas fatta beslut som grundar sig på praxis som om några veckor är föråldrad.

Regeringen kan och bör ta initiativ, så att enskilda inte ställs på bar ända. Individer riskerar, om inte regeringen inför någon form av moratorium, att drabbas av orimliga mänskliga misstag, trots att det inte från någon varit en avsikt. 

Med anledning av ovanstående – och inte minst mot bakgrund av vikten av integration och av att tillvarata allas kraft och kunskaper, då alla behövs för att stärka framtidens välfärd – vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder och förslag avser regeringen och minister Morgan Johansson att presentera i närtid, till exempel ett moratorium, fram till dess att en ny reglering om arbetskraftsinvandring finns på plats, så att onödiga konsekvenser inte drabbar enskilda?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1125 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



PAGE

2


Dnr Ju2017/02951/POL

Dnr Ju2017/02965/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1125 av Cecilia Widegren (M) Rättssäker prövning för alla samt på fråga 2016/17:1126 av Cecilia Widegren (M) Tillvaratagande av allas arbetskraft

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder och förslag jag och regeringen avser att presentera i närtid, till exempel ett moratorium, fram till dess att en ny reglering om arbetskraftsinvandring finns på plats, så att onödiga konsekvenser inte drabbar enskilda.

Cecilia Widegren har även frågat arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson vilka konkreta åtgärder och förslag hon och regeringen avser presentera i närtid för att bättre ta tillvara den invandrade arbetskraften, på kort och lång sikt, inte minst kopplat till bristyrken och arbetskraftsbrist. Frågan har överlämnats till mig.

Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

En väl fungerande kompetensförsörjning är viktig för svenska företag och för Sverige som kunskapsnation. Sverige ska även vara ett attraktivt land för investeringar och innovativa och kunskapsintensiva företag. Ett fungerande regelverk är ett av många instrument som kan bidra till en positiv utveckling i detta avseende.

Jag vill på nytt påminna Cecilia Widegren om att den nuvarande regleringen utformades och infördes av den borgerliga regeringen. Dessa regler har emellertid visat sig vara mycket bristfälliga.

Invandringen till Sverige är och ska vara reglerad. Cecilia Widegrens förslag går ut på att alla arbetstillstånd ska förlängas i avvaktan på ny lagstiftning. Det skulle innebära att den reglerade invandringen sätts ur spel. Förslaget innebär dessutom att oseriösa arbetsgivare kan betala arbetskraftsinvandrare lägre löner och ge dem sämre villkor. Jag tycker inte att det är rätt väg framåt. Regeringen kommer inte att införa system som öppnar upp för lönedumpning och underlättar för oseriösa arbetsgivare att fuska med villkoren.

Däremot arbetar regeringen aktivt för att gå vidare med det förslag om möjligheten att underlåta återkallelse när arbetsgivaren på eget initiativ har vidtagit rättelse som lagts i betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91). Som jag redan konstaterat i tidigare svar till Cecilia Widegren anser regeringen att en sådan möjlighet måste finnas då det annars får långtgående negativa konsekvenser för arbetskraftsinvandraren. Regeringen går även vidare för att utreda en möjlighet att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren under tillståndsperioderna.

Stockholm den 4 april 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.