Räddningstjänsten

Skriftlig fråga 1999/2000:216 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-16
Anmäld
1999-11-23
Besvarad
1999-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga 1999/2000:216

av Carina Hägg (s) till försvarsminister Björn von Sydow om Räddningstjänsten

Fler aktiva kvinnor inom politiken och andra områden leder till att fler verksamheter börjar betraktas med nya ögon.

Även om de manliga maktstrukturerna ännu inte har brutits så börjar nu fler betrakta Räddningstjänsten utifrån andra perspektiv. Det är viktigt, för Räddningstjänsten kan i dag betecknas som ett reservat för grabbar. Lagar och regler sätts upp som brandväggar mot politisk styrning och ekonomisk resurshushållning. För detta otillfredsställande förhållande finns ett politiskt ansvar kommunalt, men det finns även en statlig ansvarsdel. Mot bakgrund av att det är med Räddningsverkets stöd som denna kultur har kunnat utvecklas och fortleva, krävs nu både samverkan och ett målmedvetet arbete för att kunna bryta detta invanda mönster. Noteras kan att det fortfarande är svårare för kvinnor än män att få anställning inom räddningstjänsterna.

För att skapa en stark räddningstjänst utifrån kommuninnevånarnas behov krävs en integrering med kommunens övriga verksamhet. Förnyade krav på samverkan mellan kommuners räddningstjänster kommer också att ställas. Förändras inte styrmedlen kan dock denna samverkan göra verksamheten än mer svårstyrd. Jag ifrågasätter om Räddningsverket i dess nuvarande form kan bedriva det nödvändiga förändringsarbetet.

Min fråga till försvarsminister Björn von Sydow är:

Har regeringen vidtagit några åtgärder så att politisk styrning av räddningstjänsten ej hindras av Räddningsverket?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:216 besvarad av

den 24 november

Svar på fråga 1999/2000:216 om räddningstjänsten

Försvarsminister Björn von Sydow

Carina Hägg har frågat om regeringen har vidtagit några åtgärder så att politisk styrning av räddningstjänsten ej hindras av Statens räddningsverk.

Ni pekar i er fråga på de manliga maktstrukturerna och noterar att det fortfarande är svårare för kvinnor än för män att få anställning inom räddningstjänsten. Ni talar även om behovet av att anpassa räddningstjänsten till samhällets nya krav.

Det är glädjande att kunna informera er om att de kommittédirektiv för översyn av räddningstjänstlagen som beslutades den 18 november 1999 uppmärksammar dessa nya förutsättningar. Utredaren ska se över hur lagstiftningen kan moderniseras och hur detaljregleringen av den kommunala räddningstjänsten kan minskas. Utredaren ska även i enlighet med kommittédirektiven redovisa jämställdhetspolitiska konsekvenser.

Regeringen gav år 1997 Statens räddningsverk i uppdrag att utreda vilka åtgärder som kan vidtas för att få fler kvinnliga brandmän inom framför allt den kommunala räddningstjänsten. Ett antal åtgärder redovisades i augusti 1997 och i november samma år fick Räddningsverket i uppgift att vidta ett antal av de föreslagna åtgärderna. För närvarande pågår (oktober och november 1999) en seminarieserie där ordförande i kommunala räddningsnämnder och räddningschefer informeras om utredningar och projekt som genomförts för att få fler kvinnliga brandmän. Vid seminarierna diskuteras också hur räddningstjänsten ytterligare kan påskynda anställning av fler kvinnor i räddningstjänsten. Räddningsverket har under två år (1998 och 1999) genomfört två prova-på-utbildningar för kvinnor som är intresserade av att bli brandmän. Syftet har varit att ge en bild av brandmannayrket, anställningsförfarandet m.m. Under de tre år som Räddningsverket haft regeringens uppdrag att påverka räddningstjänsten för att anställa kvinnor som brandmän har resultatet blivit följande. Före år 1997 fanns ca 80 deltidsanställda kvinnliga brandmän, i dag finns det 99. Före år 1998 fanns det ingen heltidsanställd kvinnlig brandman, i dag finns det 5. Dessutom finns det ett antal kvinnliga brandingenjörer inom den kommunala räddningstjänsten. Regeringen avser även i regleringsbrevet för år 2000 betona vikten av jämställdhetsarbetet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.