Till innehåll på sidan

Projektet Hjälpmedel - en förutsättning för delaktighet och god livskvalitet

Skriftlig fråga 2010/11:153 av Axelsson, Lennart (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-08
Anmäld
2010-12-08
Besvarad
2010-12-15
Svar anmält
2010-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga

2010/11:153 Projektet Hjälpmedel - en förutsättning för delaktighet och god livskvalitet

av Lennart Axelsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Sedan februari 2008 pågår ett treårigt hjälpmedelsprojekt, Hjälpmedel – en förutsättning för delaktighet och god livskvalitet, på Handikappförbunden. Under projekttiden har projektet bland annat genomfört ett antal studier inom hjälpmedelsområdet, utifrån ett genus- och hälsoekonomiskt perspektiv. Hjälpmedel är för många ett måste för att få vardagen att fungera. Trots det tvingas många betala för sina hjälpmedel. Kostnaderna är dessutom olika i landet. Handikappförbunden anser att det strider mot respekten för alla människors lika rätt till självständighet och oberoende enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. I dag saknas ett nationellt regelverk som styr hjälpmedelsverksamheten. Det saknas också en definition på vad som är ett hjälpmedel. Enligt hälso- och sjukvårdslagen är landsting och/eller kommuner skyldiga att erbjuda hjälpmedel. Men lagen är ingen rättighetslag som ger den enskilde rätten att överklaga. Enskilda kommuner och landsting har sina egna regelverk och bestämmer villkoren. En rullator kan exempelvis vara gratis i ett landsting, hyras ut mot en avgift i ett annat eller köpas i butik som vilken produkt som helst och därmed bekostas helt av den enskilde. Avgörande för människors möjlighet till hjälpmedel borde vara deras behov och inte deras ekonomi. Lika villkor borde gälla för alla oavsett var i landet man bor.

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att garantera alla funktionsnedsattas rätt till likabehandling och hjälpmedel oavsett var i landet de bor?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:153 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 15 december

Svar på fråga

2010/11:153 Projektet Hjälpmedel - en förutsättning för delaktighet och god livskvalitet

Statsrådet Maria Larsson

Lennart Axelsson har frågat vilka initiativ jag är beredd att ta för att garantera alla personer med funktionsnedsättning rätt till likabehandling och hjälpmedel oavsett var i landet de bor.

Målet för hälso- och sjukvården är enligt 2 § första stycket hälso- och sjukvårdslagen (HSL) en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. I förarbetena konstateras bland annat att möjligheterna att få vård inte får påverkas av sådana förhållanden som förmågan att ta initiativ, betalningsförmågan samt sjukdomens art eller varaktighet.

Att tillhandahålla hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning är ett ansvar för lanstingen och kommunerna (3 b § HSL). Varje landsting och kommun beslutar självständigt om regelverket för hjälpmedel och eventuella avgifter.

Sveriges Kommuner och Landsting gav 2005 Hjälpmedelsinstitutet i uppdrag att kartlägga förändringar av landstingens och kommunernas regelverk och förskrivning av hjälpmedel under de senaste tre åren. Av rapporten som publicerades 2006 framgick bland annat att kriterierna för förskrivning har förtydligats och prioriteringar har tydliggjorts samt att den vanligaste avgiften för hjälpmedel är besöksavgift. Utifrån denna kartläggning tog Sveriges Kommuner och Landsting initiativ till överläggningar mellan sjukvårdshuvudmännen för att diskutera hur reglerna för tillhandahållandet av hjälpmedel kan bli mer enhetliga.

Jag välkomnar initiativ som detta eftersom frivilliga överenskommelser om mer likartade regelverk är att föredra framför lagstiftning.

Regeringen gav i augusti 2007 Hjälpmedelsinstitutet i uppdrag att samordna en försöksverksamhet med Fritt val av hjälpmedel. Av slutrapporten Större inflytande och delaktighet framgår att verksamheten stärkt den enskildes inflytande. Det fria valet har bidragit till ökad självständighet och självbestämmande. Regeringen bedömer att satsningen på Fritt val av hjälpmedel har varit framgångsrik. Därför bereds nu inom Regeringskansliet möjligheterna att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag på hur kommuner och landsting kan utforma valfrihetssystem.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.