poströstning

Skriftlig fråga 2001/02:829 av Axelsson, Christina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-01
Anmäld
2002-03-05
Besvarad
2002-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga 2001/02:829

av Christina Axelsson (s) till statsrådet Britta Lejon om poströstning

Omkring en tredjedel av väljarna poströstade i riksdagsvalet 1998. För ett högt valdeltagande är det angeläget att denna möjlighet bibehålls. Postkontoret är viktigt för det demokratiska deltagandet. Detta betonas i proposition 2001/02:53 Ändringar i vallagen, m.m. där regeringen framhåller att poströstningen bör behållas som huvudregel för röstning som inte sker i vallokal. Regeringen betonar också att det finns stora risker för ett lägre valdeltagande om en försämrad poströstningsservice sker nära inpå ett val. Detta synsätt förstärks ytterligare av KU:s betänkande 2001/02:KU:8 där utskottet anför att det är nödvändigt att Posten AB tar ansvar för att ge medborgarna denna demokratiska service.

I min hemkommun Huddinge ska posten nu omändras, kanske till post-i-butik. Många undrar då om hur poströstningen praktiskt ska ske. Det kan ju inte vara meningen att medborgarna ska rösta mellan mjölkdisken och brödhyllan.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att säkra möjligheterna för medborgarna att poströsta?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:829 besvarad av

den 14 mars

Svar på fråga 2001/02:829 om poströstning

Statsrådet Britta Lejon

Christina Axelsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att säkra möjligheterna för medborgarna att poströsta.

En viktig del i en fungerande demokrati är ett enkelt och lättillgängligt valsystem, som väljarna känner förtroende för. Det svenska systemet har utformats mot denna bakgrund.

Utgångspunkten för valförfarandet är att varje väljare ska kunna rösta i vallokal inom rimligt avstånd från sin bostad. Det är kommunernas ansvar att detta kan ske.

Röstning på något av postens serviceställen är ett sedan lång tid väl inarbetat sätt att rösta för de väljare som inte röstar i sin vallokal. Ansvaret för detta åvilar Valmyndigheten, som efter samråd med Posten AB bestämmer på vilka av bolagets serviceställen s.k. poströstning ska anordnas.

Omkring en tredjedel av all röstning sker genom poströstning. Denna form av röstning har således en mycket viktig plats i det svenska valsystemet. I propositionen Ändringar i vallagen, m.m. (prop. 2001/02:53) har regeringen gjort bedömningen att en ändring av denna ordning skulle kunna medföra negativa konsekvenser för väljarna, med ett minskat valdeltagande som följd. Riskerna är särskilt stora om en sådan förändring genomförs alltför nära inpå ett val.

Regeringen framhåller i propositionen att de förändringar som Posten AB för närvarande genomgår medför att förutsättningarna för poströstningen behöver ses över. Men till skillnad från utredningens förslag, som innebar att poströstningens roll i valsystemet skulle tonas ned kraftigt (SOU 2000:125), borde enligt regeringens mening motsatt väg väljas och de särskilda bestämmelserna i vallagen om röstning på postkontor behållas. Riksdagen har ställt sig bakom denna bedömning (bet. 2001/02:KU8, rskr. 2001/02:147).

Posten AB genomgår för närvarande en förändringsprocess. Antalet traditionella postkontor kommer att minska och delvis ersättas med s.k. postcentrum. I övrigt kommer lösningar med olika partners att väljas, t.ex. post-i-butik. I den mån Posten AB:s eller dess partners egna lokaler i vissa fall inte skulle räcka till, kan bolaget hyra lokaler för poströstning av kommunerna eller från något annat håll.

De nya förutsättningar för förtidsröstningen som detta innebär medför att förberedelserna för poströstningen vid årets val bör följas med särskild uppmärksamhet. Regeringen har därför gett Valmyndigheten ett uppdrag med denna innebörd. Det framhålls i uppdraget att ambitionsnivån för förtidsröstningen ska vara densamma som vid tidigare val.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 juni i år. I en delredovisning den 28 februari har Valmyndigheten redogjort för sina kontakter hittills med Posten AB och kommunerna. Valmyndigheten säger sig inte ha några tvivel om att poströstningen kommer att genomföras på ett bra sätt. Myndigheten fortsätter, i dialog med Posten AB, sin granskning av förberedelsearbetet inför valet.

Mot den nu angivna bakgrunden finns det enligt min mening inget som tyder på något annat än att poströstningen vid årets val liksom hittills kommer att kunna genomföras i trygga och rättssäkra former och med beaktande av de värden som präglar valhandlingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.