Polisutbildningen

Skriftlig fråga 2005/06:1150 av Persson, Göran i Simrishamn (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-08
Anmäld
2006-03-08
Besvarad
2006-03-15
Svar anmält
2006-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2005/06:1150 av Göran Persson i Simrishamn (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Polisutbildningen

Rättstrygghet och att slippa bli utsatt för brott är omistliga värden för medborgarna i ett demokratiskt rättssamhälle. Det är viktigt att samhället är tydligt med att man inte accepterar lagbrott och att polis och rättsväsende är rustade för att kunna förebygga brott och snabbast möjligt kunna gripa och ställa de skyldiga inför rätta. Vi har i Sverige en mycket kompetent poliskår. Att vara polis är ett tufft arbete med mycket ansvar och även stora maktbefogenheter.

De senaste åren har det utbildats fler poliser än någonsin i Sverige. Trots att även pensionsavgångarna har varit stora har det totala antalet poliser ökat rejält. Även uppklaringsprocenten har blivit bättre. Men det behöver bli ännu bättre. Polisutbildningens kvalitet är central för att ständigt kunna utveckla polisarbetet. Bland annat tror jag att det är viktigt att använda sig av nya forskningsrön inom polisutbildningen. Och här tror jag att det kan bli bättre. Som ett exempel såg jag nyligen en doktorsavhandling om förhörsteknik som kritiserade handböcker i förhörsteknik som används i polisutbildningen som delvis föråldrade. Maria Hartwig som är filosofie doktor i psykologi har skrivit avhandlingen som behandlar förhörsteknik och hur man strategiskt utnyttjar bevis.

Jag vill med hänvisning till ovanstående fråga justitieministern:

Vilka initiativ avser justitieministern att ta för att försäkra sig om att tillämpning av ny forskning ingår som en naturlig metod för att utveckla polisutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1150 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2005/06:1150 om polisutbildningen

Justitieminister Thomas Bodström

Göran Persson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att försäkra att tillämpning av ny forskning ingår som en naturlig metod för att utveckla polisutbildningen.

Det är viktigt att polisorganisationen har en god förmåga att använda sig av forskningsresultat och omvandla teoretisk kunskap till praktisk handling. Därför har regeringen beslutat att tillsätta en utredare med uppdrag att lämna förslag på hur polisutbildningen helt eller delvis kan omvandlas till en högskoleutbildning.

I uppdraget ingår bland annat att analysera vilka konsekvenser de regler som gäller för en högskoleutbildning medför för polisutbildningen, polisverksamheten i stort och studenterna vid polisutbildningen. Utredaren ska också redovisa alternativ till högskoleutbildning om det framkommer behov av det. Utredningen ska redovisas senast den 31 januari 2007.

Dessutom bedriver Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna fortlöpande effektivitets- och metodutvecklingsarbete för att utveckla polisens arbetsmetoder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.