Polisflyget i Östersund

Skriftlig fråga 2016/17:834 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-13
Överlämnad
2017-02-14
Anmäld
2017-02-15
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Rikspolischefens senaste beslut om att införa anställningsstopp på Nationella operativa avdelningen, Noa, innebär att Noas basering i Östersund inte kan anställa ytterligare en operatör för att möjliggöra bättre dygns- och veckotäckning. I dagsläget är fyra personer i operativ tjänst på Östersundsbaseringen, och man är enligt utsago i omedelbart behov av fler befattningshavare.

De stora avstånden i Norrlands inland medför krav på att kunna transportera polis vid akuta händelser i mer otillgängliga områden. Noa i Östersund är även ålagda att genomföra fjällräddningar, vid flertalet tillfället per år i helt livsavgörande situationer, för personer som har skadat sig på fjället.

Noa har tillförts nya helikoptrar med den allra modernaste tekniken, men på grund av ekonomin har de inte råd att besätta dessa optimalt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Nationella operativa avdelningen kan utföra sina uppgifter på ett optimalt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:834 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:834 av Saila Quicklund (M) Polisflyget i Östersund

Saila Quicklund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Nationella operativa avdelningen kan utföra sina uppgifter på ett optimalt sätt.

Polismyndighetens omfattande uppdrag innebär ofta svåra avvägningar när det gäller resursfördelning mellan olika angelägna arbetsuppgifter och geografiska områden.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka antalet anställda har regeringen aviserat anslagsökningar till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Det är emellertid Polismyndigheten som avgör hur myndighetens resurser ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter som myndigheten har.

Jag kommer även i fortsättningen att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och hur man arbetar för att säkerställa att intentionerna med reformen infrias.

Stockholm den 22 februari 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.