Plasthotet mot haven och människan

Skriftlig fråga 2013/14:735 av Hans Olsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-07-24
Överlämnad
2014-07-24
Besvarad
2014-08-07
Sista svarsdatum
2014-08-07
Anmäld
2014-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Svenska Naturskyddsföreningen och svenska miljöforskare varnar för plastproblemet i haven. Det behövs en kartläggning av hur mycket plast som finns i haven och vilka storleksfraktioner de finns i. 

Globalt tillverkas närmare 300 miljoner ton plast om året, och en inte obetydlig del hamnar, förr eller senare, i haven. Eftersom plasten inte bryts ned, finns den kvar i haven i hundratals år. Enligt organisationen Håll Sverige rent kommer hälften av plasten på Östersjöns stränder från privatkonsumtion. För att rädda haven, behöver både producenter, inte minst förpackningsindustrin, och konsumenter tänka om.

Partiklar som hotar havets ekosystem finns även i produkter som många av oss kanske inte förknippar med plast, som raklödder, och solkräm, här krävs en skärpt producentlagstiftning, menar forskarna. Det finns plast som man tillsätter produkter där det inte är nödvändigt och där det finns bra alternativ, där borde plast inte användas överhuvudtaget.

Vilka lagstiftningsinitiativ avser miljöministern att ta i Sverige och inom EU mot den plast och de partiklar av plast som utgör ett växande problem för havsmiljön och därmed människan?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:735 besvarad av Hans Olsson (S)

Dnr M2014/1741/Nm

Miljödepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:735 av Hans Olsson (S) Plasthotet mot haven och människan

Hans Olsson har frågat mig vilka lagstiftningsinitiativ jag avser att ta i Sverige och inom EU mot den plast och de partiklar av plast som utgör ett växande problem för havsmiljön och därmed människan.

Jag delar Hans Olssons oro för föroreningar av plastskräp och mikro-partiklar i havet. Plastskräp i världshaven är sedan länge ett problem på grund av dålig avfallshantering på land och på fartyg till sjöss. Beständiga plaster kan cirkulera hundratals år i havet där de utgör ett hot mot bio-logisk mångfald och sjösäkerhet innan de med strömmarna förs i land och förorenar stränderna. Mikroplaster är ett ökande problem som kräver lösningar såsom utfasning av onödiga plastpartiklar i produkter samt åtgärder i reningsverk.

Som en del i genomförandet av Handlingsplanen för en giftfri vardag bedriver Kemikalieinspektionen en dialog med kosmetikabranschen om att byta ut farliga ingredienser i produkterna, däribland mikroplaster.

Regeringen har lagt förslag som gör det lättare för hushållen och andra att sortera ut sina plastförpackningar. Förslaget innebär att producent-ansvaret ska renodlas och förtydligas, mer avfall återvinnas och till-ståndspliktiga insamlingssystem införas med en förbättrad uppföljning och tillsyn över producentansvaret.

På EU-nivå är Sverige drivande för att minska avfallsmängderna, fort-sätta utvecklandet av resurssnåla och giftfria kretslopp, avveckla möjlig-heten att deponera återvinningsbart avfall samt mer ambitiösa mål för återanvändning och återvinning. Sverige stödjer också EU-kommission-ens förslag till ändring i förpackningsdirektivet för att minska användningen av tunna plastbärkassar.

Regeringen arbetar inom de båda regionala havskonventionerna Ospar och Helcom med att ta fram regionala åtgärdsplaner för marint skräp och mikroplaster. Ospars regionala aktionsplan för marint skräp beslutades vid Ospars kommissionsmöte i Portugal den 25 juni 2014. Sverige med-verkade aktivt i utformningen och förhandlingarna av aktionsplanen. Planen fokuserar främst på åtgärder som behöver genomföras gemen-samt av länderna kring Nordostatlanten för att reducera tillflödet av skräp, inklusive mikroskräp, till haven. Marint skräp ingår också i EU:s havs-miljödirektiv som ett särskilt åtgärdsområde och en prioriterad fråga.

Vidare har regeringen, bland annat genom havsmiljöambassadören, haft bilaterala dialoger och samverkat med USA:s regering i havsrelaterade frågor inkluderat frågan om marint skräp.

Stockholm den 7 augusti 2014

Lena Ek

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.