Pensionärer hos Kronofogden

Skriftlig fråga 2018/19:581 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-04-25
Överlämnad
2019-04-26
Anmäld
2019-04-30
Sista svarsdatum
2019-05-08
Svarsdatum
2019-05-10
Besvarad
2019-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Antalet skuldsatta pensionärer har ökat kraftigt sedan 2010. Vid det senaste årsskiftet hade drygt 40 000 pensionärer skulder hos Kronofogden. Tillsammans var de skyldiga 18 miljarder kronor. Många pensionärer har varit skuldsatta under en lång tid, långt innan de fyllt 65 år. Enligt Kronofogden visar analyser att det nu blir allt fler över 80 år som hamnar hos Kronofogden med skulder. Enligt Kronofogden känner många äldre skam över att de har hamnat i skuld hos Kronofogden, och därför är de svåra att nå och hjälpa via exempelvis kommunernas skuldrådgivning.


Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser ministern att göra för att färre pensionärer ska hamna hos Kronofogden?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:581 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/01665/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:581 av Jörgen Berglund (M)
Pensionärer hos Kronofogden

Jörgen Berglund har frågat mig vad jag avser att göra för att färre pensionärer ska hamna hos Kronofogden.

Det är en oroande utveckling som Jörgen Berglund tar upp att antalet skuldsatta personer över 65 år ökar. Många av dessa har haft skulder hos Kronofogdemyndigheten i många år. Flera är skuldsatta sedan 90-talskrisen. Dessutom konstaterar myndigheten att allt fler pensionärer över 80 år får sin första skuld i Kronofogdemyndighetens register, ofta avseende gamla TV-avgifter och för vårdkostnader.

Kronofogdemyndigheten har enligt sin instruktion till uppgift att arbeta mot överskuldsättning och myndigheten har nyligen särskilt analyserat äldres skuldsituation. Därvid uppmärksammade myndigheten att olika aktörer, såsom vårdgivare inom kommun och landsting samt myndigheter, kan förändra sitt arbetssätt för att undvika att äldre skuldsätts. Myndigheten arbetar även med att informera de som i sin yrkesroll träffar personer i ekonomisk utsatthet, där pensionärer utgör en särskild grupp. Dessutom är det viktigt att Kronofogdemyndigheten fortsatt informerar de pensionärer som finns i myndighetens register om vad de behöver göra för att få en förbättrad ekonomi och ta sig ur sin skuldsättning. En sådan åtgärd kan vara att ansöka om skuldsanering. För att ge fler svårt skuldsatta möjlighet att sanera sina skulder ändrades skuldsaneringslagen 2016 i enlighet med regeringens förslag så att det att bland annat har blivit enklare att ansöka om skuldsanering och kravet på överskuldsättning har nyanserats. Regeringen följer Kronofogdemyndighetens arbete för att minska antalet överskuldsatta pensionärer noga.

Fler ska inte hamna i en sådan situation som de äldre som varit skuldsatta sedan 90-talskrisen. Jag var med under 90-talets sanering av statsfinanserna och det ska svenska folket aldrig behöva gå igenom igen. Har vi inte ordning och reda i statsfinanserna är det vanligt folk som får ta smällen. Under förra mandatperioden lade vi därför all kraft på att vända den borgerliga regeringens underskott till överskott. Vi förbättrade även ekonomin för många pensionärer genom att sänka skatten och höja bostadstillägget. Den kommande mandatperioden planeras ytterligare förbättringar.

Stockholm den 10 maj 2019


Magdalena Andersson –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.