Översyn av artskyddsförordningen

Skriftlig fråga 2016/17:1472 av Johan Hultberg (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2017-05-23
Överlämnad
2017-05-24
Anmäld
2017-05-29
Sista svarsdatum
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Nyligen meddelade miljöministern att regeringen inte kommer att genomföra någon översyn av artskyddsförordningen. Detta trots att dagens tillämpning av artskyddsförordningen uppenbart inte fungerar tillfredsställande, vilket bland annat den nyligen avgjorda, och mycket uppmärksammade, tvisten mellan skogsbonden Henric Skane och Länsstyrelsen Värmland har visat. Att tillämpningen inte fungerar har även uppmärksammats av ansvariga myndigheter. Generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen begärde redan förra sommaren, i en gemensam skrivelse, en översyn av förordningen i syfte att ”myndighetsutövningen ska bli förutsebar, rättssäker och effektiv”.

Vidare har Sveriges skogsägare genom LRF Skog och de fem stora skogsägarföreningarna i ett öppet brev till statsministern vädjat om att regeringen ska se över och förändra artskyddsförordningen. Mot denna bakgrund var det ett minst sagt anmärkningsvärt besked som miljöministern lämnade när hon lät meddela att regeringen inte avser att genomföra någon översyn av artskyddsförordningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Varför vill miljöministern och regeringen inte genomföra det som ansvariga myndigheter och Sveriges skogsägare efterfrågar, det vill säga en översyn av artskyddsförordningen, och vad krävs för att ministern ska ändra uppfattning och finna en översyn motiverad?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1472 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/01354/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1472 av Johan Hultberg (M) Översyn av artskyddsförordningen

Johan Hultberg har frågat mig varför jag och regeringen inte vill genomföra det som ansvariga myndigheter och Sveriges skogsägare efterfrågar, det vill säga en översyn av artskyddsförordningen, och vad krävs för att ministern ska ändra uppfattning och finna en översyn motiverad?

Jag vill inleda med att den svenska skogspolitiken bygger på de två jämställda målen om produktion och miljö. Det är viktigt att skogsbruksåtgärder utförs på ett långsiktigt ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt.

Miljöbalken gäller parallellt med skogsvårdslagstiftningen, liksom de förordningar som är meddelade med stöd av miljöbalken, exempelvis artskyddsförordningen (2007:845). Bestämmelserna gäller även skogsbruksåtgärder. Det är verksamhetsutövarens ansvar att följa lagstiftningen och tillsynsmyndigheternas ansvar att följa upp att så sker.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har den 21 juni 2016 beslutat om gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket. Riktlinjerna ska vara ett stöd till både Skogsstyrelsen och länsstyrelserna i handläggningen av ärenden där skogsbruksåtgärder berör fridlysta arter. I en skrivelse till regeringen har Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen bedömt att det finns behov av att utreda artskyddsförordningen för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker (M2016/01731/Nm). Myndigheterna konstaterar i skrivelsen att tillämpningen av artskyddsförordningen såvitt avser skogsbruket har dröjt. Regeringen anser att riktlinjerna är ett viktigt steg i arbetet för att skydda fridlysta arter i skogen.

Frågan om huruvida en översyn av artskyddsförordningen ska genomföras bereds i Regeringskansliet.

Med anledning av ovanstående avser jag för närvarande inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Stockholm den 31 maj 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.