Överklagande av statusförklaring

Skriftlig fråga 2016/17:554 av Johanna Jönsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-16
Överlämnad
2016-12-19
Anmäld
2016-12-20
Sista svarsdatum
2017-01-02
Svarsdatum
2017-01-11
Besvarad
2017-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Många asylsökande som kommer från Eritrea och Syrien får inget offentligt biträde i asylprocessen, eftersom de kommer att få uppehållstillstånd och därför inte anses vara i behov av ett offentligt biträde. Men de flesta av dessa personer får uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande och inte som flykting. Detta innebär att de inte får rätt till familjeåterförening och att uppehålls­tillståndet måste omprövas efter 13 månader.

Många vet inte att de kan överklaga sin statusförklaring och att de har rätt till offentligt biträde i samband med detta. Många överklagar därför fel sak – efter­som de saknar juridisk rådgivning överklagar de längden på uppehållstillståndet och inte sin statusförklaring. Detta leder i sin tur till att migrationsdomstolarna av­visar överklagan, och den skyddsbehövande får inte möjlighet att pröva om hen borde bedömas som flykting snarare än alternativt skyddsbehövande.

Den här bristen på information gör att personer som egentligen skulle klassas som flyktingar och få återförenas med sina familjer i dag inte får den praktiska möjligheten. På grund av bristande information får de inte ens en korrekt prövning.

Regler för rättsprocesser och överklaganden med mera måste vara tydliga för att rätts­staten ska kunna upprätthålla sin legitimitet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att information om överklagande ska vara tydlig för dem som vill överklaga sin statusförklaring?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:554 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/09117/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:554 av Johanna Jönsson (C) Överklagande av statusförklaring

Johanna Jönsson har frågat mig vad jag och regeringen gör för att information om överklagande ska vara tydlig för dem som vill överklaga sin statusförklaring.

I frågan anges att många sökande som beviljas skydd som alternativt skyddsbehövande inte vet att de kan överklaga avslaget gällande flyktingstatusförklaring och att många felaktigt överklagar längden på sitt uppehållstillstånd istället.

Enligt förvaltningslagen ska en sökande som får ett beslut som kan överklagas underrättas om hur han eller hon kan överklaga det. Om ett beslut kan överklagas bifogar Migrationsverket en skriftlig överklagandehänvisning. När Migrationsverket har fattat ett beslut om en ansökan om asyl kallas den sökande till ett möte på en mottagningsenhet där beslutet och vad det innebär förklaras för sökanden. Vid det tillfället ska sökanden också få information om möjligheten att överklaga beslutet. Av handläggningsstöd som Migrationsverket har tagit fram framgår det att handläggaren ska försäkra sig om att den sökande förstår beslutet, vilka delar som eventuellt kan överklagas och hur man överklagar.

Information om vilka beslut som kan överklagas och hur finns också på Migrationsverkets hemsida. Migrationsverket har även en allmän serviceskyldighet i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde.

Jag instämmer i att det är viktigt att asylsökande får tillräcklig information och hjälp så att de kan tillvarata sina rättigheter. Regeringen bedömer att det i nuläget inte har framkommit att det, utöver de lagstadgade skyldigheterna, finns behov av ytterligare åtgärder från regeringen för att säkerställa detta.

Stockholm den 10 januari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.