Till innehåll på sidan

Övergång från naturgrus till annan materia samt forskning kring detta

Skriftlig fråga 2005/06:1550 av Stenmark, Rigmor (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-08
Anmäld
2006-05-08
Anmäld
2006-05-09
Besvarad
2006-05-17
Svar anmält
2006-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 maj

Fråga 2005/06:1550 av Rigmor Stenmark (c) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Övergång från naturgrus till annan materia samt forskning kring detta

Ballast till byggsektorn är Sveriges till volymen största industriprodukt. Under år 2003 användes mer än 20 miljoner ton naturgrus i Sverige. Det är ett enormt uttag av naturgrus. Om det fortsätter på detta sätt åren framöver kommer natur och kulturmiljöer att förstöras. Dessutom kommer naturens vattenrenande och lagrande kapacitet att kraftigt begränsas.

I Sverige tillverkas det cirka fem miljoner kubikmeter betong årligen. Varje kubikmeter betong innehåller cirka ett ton naturgrus. Var och en förstår att naturgrus i betong måste i möjligaste mån ersättas med annat material. Närmast är krossberg det som man kan ersätta naturgruset med med tanke på den stora mängd material som går åt. Men en övergång från naturgrus till krossberg är inte heller problemfri.

Inte minst måste forskningen om hur man kan ersätta naturgrus med bergskross ytterligare fördjupas. Det påtalas att ingen i Sverige har tagit ett gemensamt grepp på denna process vare sig inom industrin eller inom universitet och forskningsinstitut.

Min fråga till samhällsbyggnadsministern är:

Vad kommer ministern att vidta för åtgärder för att se till att det blir en tvärvetenskaplig ansats inom forskningen för att kunna ersätta naturgrus med ett annat material som omfattar ett nära samarbete mellan alla inblandade parter så att resultatet blir så bra som möjligt, inte minst sett ur ett miljöriktigt perspektiv?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1550 besvarad av

den 17 maj

Svar på fråga 2005/06:1550 om övergång från naturgrus till annan materia samt forskning kring detta

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Rigmor Stenmark har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att se till att tvärvetenskaplig forskning om att ersätta naturgrus i betong med annat material kommer i gång och hur samarbete om denna forskning ska ske med alla inblandade parter så att resultatet blir bra från miljösynpunkt.

Jag delar Rigmor Stenmarks åsikt att det är viktigt att användningen av naturgrus minskar i så stor utsträckning som möjligt för att i stället ersättas av annat material, till exempel krossat berg eller restprodukter från rivningsverksamhet. För att driva på denna utveckling har regeringen infört en skatt på naturgrus som för närvarande uppgår till 13 kr per ton. Uttag av naturgrus skapar stora skador på natur- och kulturmiljön samt påverkar grundvattentillgångar.

Att initiera och finansiera den tillämpade branschinriktade forskningen som krävs för att ersätta naturgrus i betong med annat ersättningsmaterial är dock främst en fråga för betong- och byggbranschen. Branschen bedriver också forskning inom detta område bland annat via Sveriges bergmaterialindustri.

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas, är den statliga finansiär för forskning inom byggområdet som ansvarar för finansiering av forskning bland annat om byggmaterial. Formas samfinansierar också forskning tillsammans med byggbranschen genom BIC, Byggsektorns innovationscentrum. Formas har genom beslut med anledning av den forskningspolitiska propositionen Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80) fått förstärkta anslag för finansiering av forskning om miljö och hållbar utveckling, bland annat för forskning om miljöteknik. Forskning om byggande och byggmaterial bedrivs bland annat på landets tekniska högskolor och på forskningsinstitut.

Samtal mellan olika aktörer inom stat och näringsliv om byggande och forskning förekommer inom den så kallade Bygga-bo-dialogen där också Formas deltar.

Jag anser därför att det finns goda förutsättningar för forskning, även tvärvetenskaplig forskning om sådan behövs, för att ersätta naturgrus samt att den kan ske i nära samarbete med berörda parter för att värna natur- och kulturmiljön.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.