Östersjöns ekologiska kris

Skriftlig fråga 2004/05:1075 av Engelhardt, Christer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-25
Anmäld
2005-02-28
Besvarad
2005-03-02
Svar anmält
2005-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga 2004/05:1075

av Christer Engelhardt (s) till statsrådet Lena Sommestad om Östersjöns ekologiska kris

I dagarna har frågan om ytterligare åtgärder ånyo aktualiserats mot bakgrund av Miljövårdsberedningens (MVB) rapport om den ekologiska krisen i Östersjön. Trots att man sedan flera år tillbaka tagit ett flertal aktiva steg för att minska övergödning har få förbättringar kunnat registreras. Orsaken tros vara att obalansen i Östersjön har gått så långt att det finns skäl att tala om fullständigt ekologiskt haveri. Detta förklarar i sin tur varför åtgärder för att minska övergödning och syrebrist inte givit några nämnvärda effekter. Östersjöns biologiska förmåga till självrening är om inte eliminerad så i alla fall akut hotad. Denna ekologiska katastrof påverkar inte bara Östersjön i sig utan i många avseenden även den samhälleliga strukturen, framför allt i kustområden där turism, jordbruk och andra näringar är beroende av ett levande Östersjölandskap. Det sägs att risken kan förminskas om utsläppen från jordbruk, trafik och avlopp minimeras ytterligare. Samtidigt uttrycker vissa forskare en hypotes om att det skulle behövas ett slags fullständig restaurering av hela Östersjön, något som tar både lång tid och är mycket komplext. Enligt MVB krävs att frågan får hög politisk prioritet. Det behövs en omfattande och radikal beredskapsplan och ett långsiktigt, internationellt samarbete för att ombesörja Östersjön.

Jag vill fråga miljöministern:

Vilka åtgärder är miljöministern beredd att vidta för svensk del och i samverkan med andra länder och aktörer runt Östersjön för att förhindra en sannolik biologisk kollaps av Östersjön och hela dess ekosystem?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1075 besvarad av

den 2 mars

Svar på fråga 2004/05:1075 om Östersjöns ekologiska kris

Statsrådet Lena Sommestad

Christer Engelhardt har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för svensk del och i samverkan med andra länder och aktörer runt Östersjön för att förhindra en sannolik biologisk kollaps av Östersjön och hela dess ekosystem.

Jag delar Christer Engelhardts djupa oro för tillståndet i Östersjön. Det är också en av anledningarna till att jag i egenskap av ordförande i Miljövårdsberedningen tog initiativ till en fördjupad analys i frågan om övergödning av våra kuster och hav. Regeringen avser att under våren lämna en miljömålsproposition till riksdagen med förslag till konkreta åtgärder för att uppfylla de havsanknutna miljökvalitetsmålen. Havsmiljöfrågan är dock så viktig att det behövs en särskild sammanhållen havsmiljöstrategi. Även denna kommer att överlämnas till riksdagen i vår. I strategin kommer regeringen att utveckla frågeställningar knutna till den allvarliga ekologiska situation som Östersjön befinner sig i. Strategin kommer att baseras på Havsmiljökommissionens betänkande men även behandla de viktiga slutsatser som miljövårdsberedningen fört fram samt den utveckling som skett inom havsområdet de senaste åren.

Regeringen har länge prioriterat havsmiljöarbetet men det står klart att de åtgärder som vi har genomfört inte har räckt till. När det gäller det internationella samarbetet har möjligheterna till gemensamma miljöåtgärder förbättrats genom att alla länder runt Östersjön är medlemmar i EU utom Ryssland. Samarbetet med Ryssland är viktigt och vi måste fortsätta de ansträngningar som gjorts för att stärka detta på havsmiljöområdet. Inom EU kommer vi från svensk sida att arbeta för att EU:s planerade marina strategi ska bli både stark och få stor genomslagskraft eventuellt i form av bindande regler. Jag kommer under nästa vecka att träffa miljökommissionär Stavros Dimas för att bland annat diskutera denna fråga.

Nationellt måste vi fortsätta att minska utsläppen av näringsämnen till Östersjön. Ytterligare åtgärder behöver utvecklas i fråga om enskilda avlopp, reningsverk och jordbrukets näringsläckage och även utsläppen från trafiken måste minskas. Det krävs ett engagemang från alla berörda aktörer för att lösa problemen i våra hav. Jag avser att fortsätta föra en dialog med berörda kring hur vi ska kunna vända den negativa trenden i haven.

Sammanfattningsvis anser jag att vi måste fortsätta att stärka samarbetet mellan länderna runt Östersjön. Nationellt måste ett bredare angreppssätt åstadkommas för att komma till rätta med övergödningsproblematiken och miljösituationen i Östersjön. Hur detta arbete ska bedrivas avser jag att presentera i den havsmiljöstrategi som lämnas till riksdagen i vår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.