Olika timpriser för biståndssamarbete

Skriftlig fråga 2017/18:750 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-08
Överlämnad
2018-02-08
Anmäld
2018-02-09
Svarsdatum
2018-02-21
Sista svarsdatum
2018-02-21
Besvarad
2018-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Riksrevisionen har granskat det biståndssamarbete som sker genom svenska myndigheter och finansieras av Sida. I grunden är detta ett bra och ofta effektivt sätt att bedriva utvecklingssamarbete, men det finns förbättringspotential.

Riksrevisionens slutsats är att timpriserna skiljer sig väsentligt åt hos de svenska myndigheterna och till följd av detta även kostnaderna. De totala kostnaderna förklaras inte av skillnaderna i lönekostnad.

Detta är inte en ny diskussion – även Riksrevisionen har haft anledning att fundera över vilka kostnader som ska räknas som overheadkostnader och vad som ska finansieras av Sida. Men skillnaden i kostnad finns där för de olika myndigheterna.

Riksrevisionen pekar på att det är oklart om myndigheterna lever upp till kraven på god hushållning när de sätter timpriserna. Dessutom påpekar Riksrevisionen att samordningen mellan myndigheterna kan förbättras.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

På vilket sätt kommer statsrådet och den nuvarande regeringen att agera för att komma till rätta med de olika timpriserna, så att kraven på god hushållning uppnås och biståndsmedel går till rätt saker?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:750 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:750 av Sofia Arkelsten (M) Olika timpriser för biståndssamarbete

Sofia Arkelsten har med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport 2017:36 Sida-finansierad myndighetssamverkan ställt en fråga till mig om på vilket sätt den nuvarande regeringen kommer att agera för att komma till rätta med de olika timpriser som sakmyndigheterna använder, så att kraven på god hushållning uppnås och biståndsmedel går till rätt saker.

Riksrevisionen presenterade en rapport den 13 december gällande den Sida-finansierade myndighetssamverkan. I rapporten har Riksrevisionen granskat om den av Sida finansierade tjänsteexport som svenska myndigheter utför i form av myndighetssamverkan har bidragit till att skapa förutsättningar för biståndseffektivitet vad gäller ägarskap och samordning. Vidare har verksamhetens regelefterlevnad i fråga om prissättning och upphandling undersökts. Riksrevisionens övergripande slutsats är att granskningen visar att Sida och de svenska sakmyndigheterna har skapat relativt goda förutsättningar för biståndseffektivitet, samt att regelefterlevnaden överlag är god i de granskade insatserna utförda 2013-2015. Det konstateras dock att det förekommer stora variationer i de timpriser som sakmyndigheterna har satt för sina respektive verksamheter. Enligt Riksrevisionen skulle det kunna råda en osäkerhet huruvida sakmyndigheterna lever upp till regelverkets krav om god hushållning av statliga medel.

Regeringen avser att återkomma med en skrivelse som behandlar Riksrevisionens iakttagelser till riksdagen under våren 2018.

Det bör noteras att RIR i sin rapport av den granskade verksamheten inte ger några rekommendationer utan endast redovisar ett antal förbättringsförslag. Exempelvis anges när det gäller förutsättningarna för en korrekt prissättning att någon form av administrativt stöd, riktlinjer för myndigheter med nystartad eller begränsad biståndsverksamhet skulle kunna övervägas.

Stockholm den 21 februari 2018

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.