Ökat regelkrångel för företag

Skriftlig fråga 2016/17:1053 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-13
Överlämnad
2017-03-16
Anmäld
2017-03-17
Svarsdatum
2017-03-22
Sista svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Skops undersökning från våren 2016 visade att 29 procent av de tillfrågade företagarna upplever att det har blivit krångligare snarare än enklare att driva företag i Sverige. Jämfört med 2014 års undersökning är det betydligt fler företagare som anser att det blivit krångligare att följa de statliga reglerna, och den andelen har under perioden fördubblats från 15 till 29 procentenheter. Var tredje företagare anser därmed att regelkrånglet har ökat sedan regeringen tillträdde.

Statistiken till trots har regeringen uttryckt en ambition om att regelförenklingar och förbättringar för att stimulera företagande är högprioriterat. Tyvärr står nya pålagor, regleringar och skattehöjningar i motsats till den ambitionen. Detaljstyrning med fokus på petitesser hämmar företagandet, gör det mindre lönsamt att anstränga sig och bidrar till att arbetstillfällena blir färre. Mycket ansvar läggs också över på företagarna själva, vilket skapar merarbete och är tidskrävande. Några märkbara förenklingar eller förbättringar för att underlätta för företagare kan ännu inte skönjas. 

Trenden med ökat regelkrångel för företagare måste vändas, och jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att det ska bli enklare i stället för svårare att starta och driva företag?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1053 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2017/02038/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1053 av Sofia Fölster (M) Ökat regelkrångel för företag

Sofia Fölster har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att det ska bli enklare istället för svårare att starta och driva företag.


Framgångsrika och växande små och medelstora företag som anställer är helt avgörande för att nå regeringens jobbmål. Regeringen bedriver därför en aktiv näringspolitik med fokus på insatser som förbättrar företags och företagares villkor, som ökar Sveriges attraktionskraft för investeringar och stärker incitamenten att starta företag.

Det är därför glädjande att företagsklimatet är starkt, företag anställer och vill anställa och Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten 2017 Sverige visar att kvinnors företagsamhet ökar och når en ny rekordnotering.

Företagens upplevelser av att verka i Sverige är något regeringen följer noga. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att många regler som omger företagandet utgör viktiga spelregler på marknaden och har ett skyddsvärde. Det är en ständig avvägning som behöver göras.

Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, förenklar vi för företagare och medborgare i alla delar av landet. En fullt ut digital ärendehantering gör det lättare för företag att göra rätt från början, att få en snabbare ärendehantering och att lättare få besked om ärendestatus. Med bra service och digitala tjänster som är anpassade efter företagens förutsättningar och behov är mängden regler inte ett lika stort problem. Regeringen har bland annat gett Bolagsverket i uppdrag att införa en digital tjänst för inlämning av årsredovisningar. Genom elektroniska årsredovisningar skapas bättre möjligheter för att uppgifterna kan återanvändas av flera myndigheter och företagens administration minska.

Regeringens överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting syftar till att erbjuda företagare i regeltunga branscher nationella digitala lösningar för att bland annat kunna ansöka om kommunala tillstånd. De digitala lösningarna innebär att den kommunala regeltillämpningen och tillståndsgivningen blir mer lika över landet. Satsningen är unik i sitt slag och förväntas leda till förenkling på riktigt för berörda företag.

Företagssajten verksamt.se erbjuder information och tjänster för att starta och driva företag. Verksamt.se utgår från företagens perspektiv och gör det lättare att göra rätt. Det är därför glädjande att se att det var mer än 2 miljoner användare 2016 vilket är en ökning med 17 procent jämfört med året innan.

Stockholm den 21 mars 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.