Ökat kinesiskt industrispionage

Skriftlig fråga 2018/19:548 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-15
Överlämnad
2019-04-17
Anmäld
2019-04-23
Svarsdatum
2019-05-02
Sista svarsdatum
2019-05-02
Besvarad
2019-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Säkerhetspolisens årsbok för 2018 pekar tydligt ut att Kina, i olika former, bedriver illegal underrättelseinhämtning mot företag och andra aktörer som är verksamma i Sverige.

Det är första gången som Säkerhetspolisen så tydligt markerat och attribuerat den underrättelseverksamhet som Kina bedriver mot Sverige.

Nyligen presenterades även en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) där det framgår att den kinesiska underrättelseinhämtningen kan påverka Sverige ekonomiskt och försämra näringslivets konkurrenskraft.

Det finns redan exempel på företag som valt att flytta ut sin forskning och utvecklingsverksamhet från Sverige till andra länder eftersom skyddet mot industrispionaget i Sverige är för svagt.

Till skillnad från hur det är i många andra länder har svensk underrättelse- och säkerhetstjänst inget uttryckligt uppdrag att skydda företag mot illegal underrättelseinhämtning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Delar statsrådet och regeringen Säkerhetspolisens uppfattning att den illegala underrättelseinhämtningen från Kina mot svenska aktörer ökar, och vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen i så fall att vidta för att skydda det svenska näringslivet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:548 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/0

1

5

38

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:548 av Pål Jonson (M)
Ökat kinesiskt industrispionage

Pål Jonson har frågat mig om jag och regeringen delar Säkerhetspolisens uppfattning att den illegala underrättelseinhämtningen från Kina mot svenska aktörer ökar och vilka åtgärder vi i så fall avser att vidta för att skydda det svenska näringslivet.

Enligt Säkerhetspolisen bedriver Kina en aktiv underrättelseinhämtning mot ekonomiska intressen, bland annat genom uppköp av företag med eftertraktad teknologi och cyberangrepp. Uppgifterna i Säkerhetspolisens årsbok ligger i linje med den information som bl.a. Säkerhetspolisen tidigare lämnat gällande det kinesiska underrättelsehotet. Jag och regeringen har fullt förtroende för Säkerhetspolisens bedömningar inom myndighetens ansvarsområden.

Den digitala utvecklingen innebär mycket positivt för det svenska samhället, men med det följer ett ökat behov av en säker informationshantering. För att stärka och modernisera säkerhetsskyddet har en ny säkerhetsskyddslag antagits. Lagen förtydligar kraven på skydd av verksamheter som har betydelse för Sveriges säkerhet, i såväl offentlig som privat regi. Regeringen har också tagit initiativ till ytterligare åtgärder genom att tillsätta Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor, som bl.a. har föreslagit en utvecklad tillsynsstruktur med utökade befogenheter och sanktioner på området.

Det är vidare angeläget att öka kunskapen om informations- och cybersäkerhet hos företag och andra berörda så att dessa kan vidta erforderliga åtgärder för att skydda sina verksamheter. Ett steg i rätt riktning är därför att de myndigheter som har en god kännedom om hotbilden kan delge den i de delar det är möjligt.

I regeringsförklaringen aviserade statsministern att ett nationellt center ska upprättas för att öka informations- och cybersäkerheten i samhället. Regeringens utgångspunkt i detta är att vi ska upprätta ett center som motsvarar de behov vi har i Sverige.

Härutöver har på regeringens initiativ lagen om företagshemligheter ändrats så att fler angrepp på företagshemligheter har gjorts otillåtna och straffskalan för grovt företagsspioneri skärpts. Lagändringarna ger svenska företag bättre förutsättningar på den internationella marknaden, där betydelsen av immateriella tillgångar ständigt ökar.

Jag och regeringen har för avsikt att fortsätta att bedriva ett uthålligt och systematiskt arbete med informations- och cybersäkerhet för att stärka hela samhällets motståndskraft mot intrång och attacker. I det arbetet ingår givetvis det svenska näringslivet.


Stockholm den 2 maj 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.