ökad närvaro i Darfur

Skriftlig fråga 2004/05:667 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-01-07
Besvarad
2005-01-12
Svar anmält
2005-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga 2004/05:667

av Joe Frans (s) till statsminister Göran Persson om ökad närvaro i Darfur

Det finns för närvarande ca 7 000 hjälparbetare i Darfurregionen och endast 1 000 militära observatörer. Enligt FN:s koordinator för Darfur känner hjälparbetarna att de arbetar på gränsen till vad som är acceptabelt risktagande. FN och andra hjälparbetare kan komma att tvingas att dra bort hjälpinsatserna vilket kan innebära 100 000-tals människors död. Fredssamtalen som pågår i Nigeria har också hamnat i totalt dödläge.

Min fråga till statsministern är vad regeringen avser att göra för att påverka EU och det internationella sambandet för att kraftfullt stärka den militära närvaron samt utöka mandatet för den afrikanska unionens styrkor.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:667 besvarad av

den 12 januari

Svar på fråga 2004/05:667 om ökad närvaro i Darfur

Utrikesminister Laila Freivalds

Joe Frans har frågat statsministern vad regeringen avser att göra för att bidra till att stärka den militära närvaron i Darfur och för att utöka mandatet för den afrikanska unionens styrkor. Frågan har överlämnats till mig.

Jag delar Joe Frans bedömning att en stark och väl fungerande internationell närvaro i Darfur är av avgörande betydelse för att öka säkerheten för befolkningen i Darfur.

Inom ramen för EU har vi på olika sätt verkat för att bidra till en sådan förstärkt närvaro. Vi för en löpande dialog med den afrikanska unionen om hur vi bäst kan bidra till dess mission i Darfur. Från svensk sida har vi särskilt lyft fram vikten av ett utökat samarbete mellan AU:s mission i Darfur och FN:s förberedande mission i Sudan.

Det är viktigt att det internationella samfundet är lyhört gentemot den afrikanska unionen och bidrar med just det stöd som bedöms som mest relevant. Omfattande insatser görs av en rad västländer som bland annat bidrar med fordon, kommunikationsutrustning, transporter och annan välbehövlig logistik. Samtidigt finns beredskap från bland annat flera EU-länder att bidra ytterligare, inklusive med personal exempelvis på polisområdet. Intensiva samråd med Afrikanska unionen pågår kontinuerligt kring detta.

Frågan om AU-missionens mandat har lyfts fram i diskussionen under senare tid. Den afrikanska unionens kommissionär för freds- och säkerhetsfrågor har tagit upp frågan om missionens rules of engagement med sikte på att utöka möjligheterna för missionen att agera till skydd av civila. Genom EU deltar även vi från svensk sida i diskussionen om hur AU-missionen ska kunna bli så effektiv som möjligt.

Parallellt med den fortsatta krisen i Darfur har dock viktiga framsteg gjorts i förhandlingarna mellan Sudans regering och rebellrörelsen SPLM/A i södra Sudan. Detta ger också delvis nya förutsättningar att nå en långsiktig lösning på krisen i Darfur.

Vi fortsätter att aktivt följa utvecklingen i Sudan, och avser att fortsätta att bidra på skilda sätt till att öka säkerheten för civilbefolkningen i Darfur. Att verka för en effektiv internationell närvaro är en central komponent i detta engagemang.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.