Till innehåll på sidan

Ökad andel klimatrelaterade investeringar hos Världsbanken

Skriftlig fråga 2016/17:652 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-13
Överlämnad
2017-01-16
Anmäld
2017-01-17
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25
Besvarad
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I fjol presenterade Världsbanken sin handlingsplan för klimatet (Climate Change Action Plan). I handlingsplanen har man bland annat målsättningen att de klimatrelaterade investeringarna ska öka från 21 till 28 procent av Världsbankens totala investeringar till 2020, till en total summa av 29 miljarder dollar i årliga klimatvänliga investeringar. Det är bra att man höjer målsättningen, men på sikt måste alla investeringar vara klimatsäkrade.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Kommer ministern att verka för att successivt höja Världsbankens målsättning för klimatrelaterade investeringar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:652 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/00156/I1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:652 av Jens Holm (V) Ökad andel klimatrelaterade investeringar hos Världsbanken

Jens Holm har frågat mig om jag kommer att verka för att successivt höja Världsbankens målsättning för klimatrelaterade investeringar.

Sverige har i flera år verkat för att Världsbanksgruppen ska öka sina ambitioner och målsättningar för klimatrelaterade investeringar och främja en miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling, dels genom att stödja insatser som direkt syftar till att skydda miljön och minska negativ klimatpåverkan, dels genom att säkerställa att man i samband med investeringar med andra syften även beaktar behovet av miljöhänsyn. Regeringen har dessutom genom olika kanaler verkat för att Världsbanksgruppens stöd till fossil energi fasas ut på sikt och att andelen energiinvesteringar i förnybar energi och energieffektivisering ökar. Dessa prioriteringar planerar jag att fortsätta driva i Världsbanksgruppen.

Regeringen har höjt ambitionen för svensk politik på klimatområdet inom ramen för internationella finansiella institutioner, inklusive Världsbanksgruppen. Vi ska använda vårt inflytande i det multilaterala samarbetet för att institutionerna ska öka investeringarna i förnybar energi. Dessutom ska vi på policynivå driva ett strategiskt och långsiktigt påverkansarbete för att Världsbanksgruppen ska anta ambitiösa och tidssatta klimatmål. Detta påverkansarbete sker genom det löpande styrelsearbetet, samverkan med likasinnade länder, samt vid kapitalöversyner och påfyllnadsförhandlingar.

Som uppföljning till Parisavtalet om klimat antog Världsbanksgruppen under 2016 en handlingsplan för klimat; Climate Change Action Plan. I samband med att handlingsplanen godkändes ställde regeringen bl.a. krav på uppföljning av implementeringen och regelbunden rapportering. Världsbanksgruppens ledning åtog sig att genomföra en halvtidsöversyn under budgetåret 2018 samt att ge regelbundna uppdateringar om implementeringsprocessen. Detta blir viktigt för att säkerställa att nuvarande målsättning om klimatrelaterade investeringar realiseras.

Världsbanksgruppen har under 2016 även utvecklat instrument för katastrofriskhantering, inklusive hantering av naturkatastrofer förorsakade av klimatförändringar, i både låginkomstländer och medelinkomstländer. Klimat kommer även att utgöra ett särskilt tema under IDA18-perioden, 2017-2020. Regeringen har framgångsrikt i förhandlingarna av IDA18 verkat för att Världsbanken gör konkreta åtaganden för investeringar i förnybar energi, koldioxidprissättning i projektplanering, stöd till utvecklingsländer att implementera sina nationella klimatåtaganden från Parisavtalet om klimat och ökade insatser som minskar fattigdom och främjar hållbar och inkluderande energiförsörjning. Under 2016 har regeringen även varit pådrivande i besluten om nya sociala och miljömässiga standarder samt ett nytt ramverk för upphandlingar som möjliggör större fokus på miljö och hållbarhet i offentliga upphandlingar. Detta utgör betydelsefulla medel för att bidra till hållbarhets- och klimatmålen. Jag och regeringen planerar att ställa krav på rapportering, för att bevaka att implementeringen av dessa åtaganden sker enligt överenskommelse.

Stockholm den 25 januari 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.