ohälsan inom departement

Skriftlig fråga 2002/03:160 av Jönsson, Mona (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-21
Anmäld
2002-11-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2002-12-02
Besvarad
2002-12-03
Svar anmält
2002-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga 2002/03:160

av Mona Jönsson (mp) till statsminister Göran Persson om ohälsan inom departement

I budgetpropositionen framhåller regeringen att sjuktalen ska halveras till 2008. Statsministern har vid ett antal tillfällen påpekat att ohälsan är en av de viktigaste frågorna och han har även uttalat att arbetsmiljön är en viktig del i att minska sjukskrivningar, förtidspensioner och att få ned antalet "utbrända". Forskare har kommit fram till att om en person alltid är tillgänglig via e-mail och mobiltelefoner, och därigenom inte får sammanhängande vila, innebär det högre risk för den anställde att drabbas av "utbrändhet" med mera. Regeringen har även i budgetpropositionen meddelat att arbetsmiljöfrågorna måste bli viktigare och att arbetsgivare ska ta större ansvar.

Som nybliven riksdagsledamot med ansvar för ohälsofrågor har jag delvis kommit i kontakt med olika departement. Jag förvånas över att man, utan att det är kris, låter statssekreterare arbeta så gott som dygnet runt. Jag har blivit uppringd av statssekreterare sent på kvällar mitt i veckan och sent på söndag eftermiddag för att bestämma tider för möten. Respekten för varandra och för varandras familjer är viktig. Vi måste alla, på alla arbetsplatser i Sverige, få tid att återhämta oss från dagens snabba samhällsrytm. Borde inte regering och riksdag gå före med gott exempel för att visa på bra arbetsmiljö?

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att förbättra arbetsmiljön i Regeringskansliet?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:160 besvarad av

den 2 december

Svar på fråga 2002/03:160 om ohälsan inom departement

Statsrådet Gunnar Lund

Mona Jönsson har frågat statsminister Göran Persson vilka åtgärder statsministern avser att vidta för att förbättra arbetsmiljön i Regeringskansliet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Mona Jönsson har som riksdagsledamot med ansvar för ohälsofrågorna förvånats över arbetstakten och arbetstider i Regeringskansliet.

Att bryta ohälsoutvecklingen i arbetslivet är en av regeringens prioriterade frågor under mandatperioden. Vi måste ta ohälsofrågorna på stort allvar och göra arbetslivet mänskligare och minska sjukskrivningarna.

Arbetsmiljöarbete bygger på en långsiktig samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. I Regeringskansliets arbetsmiljöpolicy slås fast att arbetsmiljön ska präglas av respekt och tillit till medarbetarna. I Regeringskansliets arbetsmiljöarbete prioriteras bland annat systematiskt arbetsmiljöarbete, tydliggörande av ansvar och friskvård.

Karaktären på arbetet i Regeringskansliet är sådan att enskilda frågor kan behöva hanteras brådskande, också på tider som ligger utanför ordinarie arbetstider. Arbetsbelastningen beaktas kontinuerligt i arbetet med att internt fördela Regeringskansliets resurser. Uppföljning av genomförda åtgärder pekar på att sjukfrånvaron för 2002 inte ökar jämfört med föregående år. Det är positivt, men det räcker inte! För att Regeringskansliet ska vara en attraktiv arbetsplats måste vi ständigt arbeta med att förbättra vår arbetsmiljö och våra arbetsvillkor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.